Suđenje Karadžiću: Svedočio veštak

Izvor: B92, 31.Okt.2012, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Karadžiću: Svedočio veštak

Hag -- Balistički veštak odbrane Derek Alsop izjavio na suđenju Radovanu Karadžiću da nije bilo moguće utvrditi mesto odakle je ispaljena granata na pijacu Markale.

Po optužnici koja tadašnjeg predsednika Republike Srpske tereti, između ostalog, za teror nad civilima u Sarajevu, u prvoj eksploziji na Markalama 5. februara 1994. poginulo je 66, a ranjeno 140 građana.

Posle proučavanja nalaza više istraga o toj eksploziji, britanski veštak došao je do zaključka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je na Markalama ostalo "veoma malo dokaznog materijala na kojem bi se mogla zasnovati naučna istraga o tome odakle je granata doletela".

"Na osnovu dostupnih informacija sa poprišta eksplozije, nije moguće utvrditi sa bilo kakvom preciznošću sa koje je udaljenosti granata bila ispaljena", posvedočio je Alsop.

Naglašavajući da je za utvrđivanje te udaljenosti ključno utvrditi brzinu i ugao pod kojim je granata udarila o tlo, veštak odbrane je izjavio da na osnovu repa granate koji je pronađen u krateru na Markalama "nije moguće utvrditi ni brzinu, ni ugao udara".

Kao jednu od metodoloških grešaka istražitelja, Alsop je naveo to što su rep granate uklonili iz kratera, a zatim ga vratili kako bi izmerili ugao pod kojim je granata pala. Karadžićev veštak naznačio je da se pri izvlačenju repa granate peskovito i šljunčano tlo skoro sigurno obrušilo u krater, što bi pri naknadnom merenju promenilo ulazni ugao.

Utvrđivanje udaljenosti i pravca iz kojeg je granata doletela, po Alsopovim rečima, dodatno je otežano zato što pri istrazi nisu bili uzeti u obzir promenljivi činioci poput vazdušne temperature i pritiska, vetra i kvaliteta tla na mestu udara.

U nastavku suđenja, balističkog veštaka unakrsno ispituje zastupnik optužbe.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95. Suđenje Karadžiću biće nastavljeno sutra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.