Šešelju sudi advokat Ramuša Haradinaja

Izvor: Mondo, 10.Maj.2016, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelju sudi advokat Ramuša Haradinaja

Bivši branilac Ramuša Haradinaja, britanski pravnik Ben Emerson biće jedan od petoro sudija koje će odlučivati o žalbi Tužilaštva na oslobađajuću presudu koju je Haški tribunal izrekao Vojislavu Šešelju.

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Emerson će biti jedan od članova Žalbenog veća u procesu Šešelju, kojim će predsedavati američki sudija Teodor Meron, dugogodišnji predsednik Tribunala i sudskog mehanizma koji ga nasleđuje, saopšteno je u Hagu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Šešelj: Ne zanima me šta planiraju

Šešelj je danas rekao da ga ne zanima šta planiraju u Hagu povodom formiranja Žalbenog veća Tribunala koje će odlučivati o žalbi Tužilaštva na oslobađajući presudu koja mu je izrečena. "Ja sam sa Hagom završio! Niti me zanima šta Hag tamo radi, niti šta planira", rekao je Šešelj kratko za Sputnjik.

Ben Emerson je bivšeg vođu OVK dva puta uspešno branio pred Tribunalom.

Prvi put, Haradinaj je 2008. oslobođen krivice za ratne zločine nad Albancima i Srbima u okolini Dečana. Posle usvojene žalbe Tužilaštva, suđenje je delimično ponovljeno, ali je i na kraju tog procesa Tribunal 2012. oslobodio Haradinaja.

Emerson je, posle te presude, oštro napao bivšu glavnu tužiteljku Karlu Del Ponte što je uopšte podizala optužnicu protiv Haradinaja.

U Žalbenom veću u procesu Šešelju biće još sudije Florans Arej iz Kameruna, Li Mutoga iz Kenije i Ivo Rosa iz Portugala.

Prvostepeno veće Tribunala oslobodilo je Šešelja, 31. marta, krivice za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-1993, a Tužilaštvo je u žalbi ocenilo da je presuda "nerazumna" i "neobrazložena".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.