Šešelj: Zapad tempira trenutak kada će mi okončati život

Izvor: Politika, 19.Mar.2012, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Zapad tempira trenutak kada će mi okončati život

HAG – Lider Srpske radikalne stranke Vojslav Šešelj ponovio je danas pred Međunarodnim tribunalom u Hagu da zapadne obaveštajne službe „atakuju” na njegovo zdravlje i „tempiraju trenutak u kojem će ga okončati”.

Šešelj je to rekao tokom rasprave o stanju u trećem postupku koji se protiv njega vodi po optužnici za nepoštovanje suda.

Na početku rasprave sudija Melvil Berd je rekao da je obavešten da se Šešelj ne oseća dobro.

„Dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sam dobro da učestvujem na ovoj statusnoj konferenciji”, odgovorio je optuženi.

Kada ga je sudija upitao o zdravlju, Šešelj je rekao da „najmračnije sile ovog sveta – zapadne sile  i njihove obaveštajne službe nastavljaju da atakuju na moje zdravlje”.

Opruženi je tvrdio da su tahikardija i srčane smetnje koje ima „izazvane veštački spolja” i dodao da su mu „svi lekari iz univerzitetskog centra u Lajdenu rekli da nema organskih razloga za moje srčane smetnje”.

Kako je rekao, to naročito važi za poslednji slučaj pogoršanja njegovog stanja, kada je unutrašnji defibrilator koji mu je ugrađen u januaru, kako je rekao, „poludeo” početkom marta.

Šešelj je ranije opisao da se taj aparat u noći između 8. i 9. marta šest puta aktivirao - kako on smatra: bez potrebe, podvrgavajući ga elekto-šokovima” radi uspostavljanja pravilnog srčanog ritma.

„Neko tu spolja nešto radi i tempira trenutak u kojem će okončati moj život”, ustvrdio je optuženi.

Na pitanje sudije da li će biti spreman za suđenje i kada, Šešelj je odgovorio da je to „stvar božije volje i umešnosti zapadnih obaveštajnih službi da ostvare svoje prljave namere”.

On je, međutim, protestovao što mu treće suđenje za nepoštovanje suda još nije počelo, tvrdeći da je to moglo da se uradi pre godinu dana i da „nema razloga za odugovlačenje”, a sugerišući da su u pozadini politički motivi.

Šešelj je kazao da je spreman za suđenje, ali da mu Tribunal mora obezbediti procesne pretpostavke, odnosno dozvoliti poverljive razgovore sa pravnim savetnikom u ovom predmetu Dejanom Mirovićem i referentom za predmet  Nemanjom Šarovićem.

Tokom prethodne posete, kako je rekao, sa pravnim savetnicima je „dva sata pričao o svemu i svačemu, samo o predmetu ne” zbog sumnje da ih uprava pritvora prisluškuje.

Osporavajući pravo Tribunala da mu sudi za nepoštovanje suda, Šešelj je najavio da će u predstojećem procesu sam svedočiti u svoju odbranu i da će ga ispitivati pravni savetnik Mirović. Dodao je da će izvesti i najviše tri svedoka.

Tribunal je Šešelja krajem maja prošle godine optužio za nepoštovanje suda, zato što je odbio više sudskih naloga da sa svoje internet stranice ukloni dokumenta u kojima otkriva identitet zaštićenih svedoka. Početkom jula, Šešelj je izjavio da nije kriv po toj optužnici.

Optužnica je zatim proširena jer Šešelj nije postupio po ponovljenom nalogu suda od 15. jula. Taj nalog bio je upućen i Šešeljevom najstarijem sinu Nikoli koji se stara o internet stranici, ali je on u avgustu odgovorio Tribunalu da poštuje samo naloge svog oca.

Šešelj je više puta pred Tribunalom najavio da će „izazvati deset procesa za nepoštovanje suda” da bi rad suda „učinio apsurdnim”.

U trećoj optužnici zbog nepoštovanja suda piše da je Šešelju nizom odluka Tribunal naložio da sa svoje internet stranice ukloni više dokumenata, uključujući tri njegove knjige, „koje sadrže informacije koje otkrivaju identitet više svedoka” iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. godine.

Premda su i Šešelj i njegov sin Nikola, na koga je internet stranica registrovana, potvrdili da su te naloge dobili, nisu postupili po nalogu Tribunala i nisu uklonili dokumente, piše u optužnici.

„Svojim postupcima i propustima, Šešelj je počinio delo nepoštovanja suda tako što je tako što je svesno i namerno ometao sprovođenje pravde propuštajući da ukloni poverljive dokumente sa svoje intenet stranice, uprkos nalozima Tribunala”, piše u jedinoj tački optužnice.

Zbog obelodanjivanja identiteta zaštićenih svedoka iz glavnog procesa, Tribunal je Šešelja ranije, u odvojenom procesu, pravosnažno osudio na 15 meseci zatvora i na 18 meseci zatvora, ali ta druga presuda nije pravosnažna.

U glavnom postupku, Šešelj bi sutra trebalo da okonča završnu reč.

Tužilaštvo je u završnoj reči zatražilo da Šešelj bude proglašen krivim po svih devet tačaka optužnice i kažnjen sa 28 godina zatvora.

Prošle nedelje Šešelj je tvrdio da nije dokazana njegova krivica za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, a argumente tužilaca nazvao je „gomilom gluposti i nebuloza”. Više puta je tvrdio da se „nijedan zločin ne može povezati sa dobrovoljcima SRS” koje je on poslao u rat.

Optužbu da je „govorom mržnje” izvršio progon Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci, Šešelj je opovrgao naglasivši da u Vojvodini nije bilo oružanog sukoba, niti „rasprostranjenih i sistematskih napada” na Hrvate što je uslov za postojanje krivičnog dela progona, odnosno prisilnog premeštanja i deporatcije.

U pritvoru Tribunala u Sheveningenu, Šešelj je od kraja februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je sud obelodanio optužnicu protiv njega.

Posle jednog neuspelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, suđenje je počelo novembra 2007. godine.

Beta

objavljeno: 19.03.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šešelj optužuje zapadne obaveštajce da pokušavaju da ga ubiju

Izvor: Blic, 19.Mar.2012

HAG - Lider Srpske radikalne stranke Vojslav Šešelj ponovio je danas pred Međunarodnim tribunalom u Hagu da zapadne obaveštajne službe “atakuju” na njegovo zdravlje i “tempiraju trenutak u kojem će ga okončati”...Šešelj je to rekao tokom rasprave o stanju u trećem postupku koji se protiv...

Nastavak na Blic...

Zapad atakuje na Šešeljev život

Izvor: Beta, 19.Mar.2012

HAG, 19. marta 2012. (Beta) - Lider Srpske radikalne stranke Vojslav Šešelj ponovio je u ponedeljak pred Medjunarodnim tribunalom u Hagu da zapadne obaveštajne službe "atakuju" na njegovo zdravlje i "tempiraj.

Nastavak na Beta...

Šešelj: Tempiraju trenutak kad će da me ubiju

Izvor: Mondo, 19.Mar.2012

Lider Srpske radikalne stranke Vojslav Šešelj ponovio je danas pred Međunarodnim tribunalom u Hagu da zapadne obaveštajne službe "atakuju" na njegovo zdravlje i "tempiraju trenutak u kojem će ga okončati".

Nastavak na Mondo...

Šešelj nastavlja iznošenje završne reči

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2012, 04:21

HAG -..Lider radikala Vojislav Šešelj danas bi trebalo da nastavi iznošenje završne reči u glavnom postupku koji se protiv njega vodi u Hagu za ratne zločine na prostoru Hrvatske, BiH i Vojvodine od 1991. do 1993. godine...Na početku iznošenja završne reči prošle sedmice, Šešelj je poručio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Šešelj: Haški tribunal nelegalan

Izvor: B92, 20.Mar.2012

Hag -- Lider SRS Vojislav Šešelj rekao je u završnoj reči na da nema pravnog osnova da on bude osuđen i zatražio da bude pušten iz pritvora u kojem je od 2003..."Ne postoji nikakav pravni osnov za bilo kakvu osuđujuću presudu. Ali, vama pravni osnov ni ne treba", kazao je Šešelj, koji je optužen...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.