Odgovoran za masakr više  od 50 ratnih zarobljenika

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovoran za masakr više od 50 ratnih zarobljenika

HAG- U Haškom tribunalu danas će biti izrečena presuda Rasimu Deliću, bivšem komandantu Glavnog štaba Armije BiH, optuženom na osnovu krivične odgovornosti nadređenog za zločine koje su počinili pripadnici odreda „El Mudžahid“ od juna 1993. do septembra 1995. godine.

Suđenje je počelo 9. jula prošle godine, a Tužilaštvo je dokazivalo da je Delić uz komandu imao i efektivnu kontrolu nad tim odredom, inače delom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Trećeg korpusa Armije BiH. Odred „El Mudžahid“ činili su strani muslimanski dobrovoljci poznati pod imenom „mudžahedini“.

Tužilaštvo je navelo da Delić nije preduzeo potrebne i razumne mere da kazni pripadnike „El Mudžahida“, koji su u junu 1993. pobili zarobljene hrvatske civile i vojnike u selima Maline i Bikoši u opštini Travnik.

Optužnica takođe tereti Delića da nije preduzeo nužne i razumne mere kako bi sprečio i kaznio mučenje, premlaćivanje, ubijanje i odrubljivanje glava pripadnika Vojske Republike Srpske zatočenih u logoru Kamenica u blizini Zavidovića. Od jula do septembra 1995, mudžahedini su u ovom logoru masakrirali oko 50 pripadnika VRS, zarobljenih u Vozući 11. septembra 1995. godine.

Tužilaštvo je okončalo glavno izvođenje dokaza u februaru ove godine, nakon što su iskaze dala 52 svedoka. Tokom izvođenja dokaza Tužilaštva, Pretresno veće je održalo dva pretresa o dokazima na sudu BiH u Sarajevu i to su bili prvi pretresi održani van sudnica Tribunala u Hagu.

U februaru ove godine, sudije su Delića oslobodile optužbi za silovanje, a konstatovale su da postoji osnova da se Deliću sudi po ostalim tačkama, za ubistvo i okrutno postupanje.

Izvođenje dokaza odbrane počelo je 4. marta i trajalo je do 21. aprila ove godine. Završne reči održane 9. i 10. juna, kada je Tužilaštvo zatražilo da Deliću bude izrečena kazna od 15 godina zatvora, dok je odbrana predložila oslobađajuću presudu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.