Odbijen Karadžićev zahtev za izuzeće sudije

Izvor: RTS, 19.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen Karadžićev zahtev za izuzeće sudije

Haški tribunal odbio zahtev optuženog Radovana Karadžića za izuzeće sudije Mišel Pikar iz Veća, koje će suditi u procesu protiv njega. Nema dokaza za Karadžićevu tvrdnju da bi sudija Pikar iz Francuske mogla biti pristrasna, saopštio potpredsednik Tribunala.

Haški tribunal odbio je zahtev optuženog Radovana Karadžića za izuzeće sudije Mišel Pikar iz Veća, koje će mu suditi po optužnici za genocid i ratne zločine nad nesrbima u BiH, od 1992. do >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 1995. godine.

Potpredsednik Tribunala O Gon Kvon naznačio je da nema utemeljenja za Karadžićevu tvrdnju da bi sudija Pikar iz Francuske mogla biti pristrasna zato što je od 1996. do 2003. godine bila članica i predsednica Doma za ljudska prava BiH i davala izjave o događajima u Srebrenici.

"Karadžić nije pružio nikakav dokaz kojim bi bilo utvrđeno da sudija Pikar ima lični interes u ovom postupku, niti ukazao na bilo kakvu vezu koja bi uticala na njenu nepristrasnost", ocenio je sudija Kvon.

Potpredsednik Tribunala je precizirao da Dom za ljudska prava BiH nije imao nadležnost da se bavi događajima iz vremena rata i da se delatnost sudije Pikar u tom telu nije odnosila na zbivanja i vreme obuhvaćeno optužnicom protiv Karadžića.

Shodno tome, Dom za ljudska prava, kako se navdi, nije bio kompetentan da utvrđuje da li je Karadžić kriv za zločine iz optužnice.

"Odluke Doma nisu se odnosile na optužbe o individualnoj krivičnoj odgovornosti, već su samo razmatrale, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, pravo članova porodica da budu informisane o sudbini i boravištu njihovih najdražih koji su nestali", piše u odluci sudije Kvona.

Prema odluci, ni u jednom dokumentu, dok je bila u Domu za ljudska prava BiH, sudija Pikar nije pomenula, ni razmatrala individualnu odgoovrnost Karadžića.

Sudskim većem, koje će voditi proces protiv Karadžića, predsedava Ijan Bonomi iz Velike Britanije a članovi su, pored sudije Mišel Pikar, i Kristof Flige iz Nemačke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.