Izvor: Vostok.rs, 14.Avg.2014, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVK: od heroja do optuženih, zatim opet ka herojima

14.08.2014. -

Iznoseći oslobađajuću presudu, Haški tribunal već je poslao nekoliko bivših terorističkih komandira sa Kosova putem od heroja do optuženih, zatim opet do heroja. Treba li očekivati da lokalni sud neće krenuti stopama Međunarodnog tribunala?

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je od kosovskih vlasti i EU da formiraju specijalni sud za zločine OVK. Početak je naredne godine, to je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << krajnji rok utvrđen u referatu Generalnog sekretara, koji će biti predstavljen SB UN 25. avgusta.

Da podsetimo da je parlament samoproglašene republike glasao za formiranje suda ovog proleća posle dugih debata. A pre nekoliko nedelja izjavu je dao tužilac Klint Vilijamson, rukovodilac komisije koja se bavi istragom onog što bi trebalo da da sudu dobru fakturu – između ostalog, ona proverava podatke crne transplantologije, u koju je, prema referatu švajcarskog senatora Dika Martija, moglo da bude umešano i aktualno albansko rukovodstvo u Prištini.

Stručnjacima je pošlo za rukom da sakupe protiv visokih oficira bivše OVK dokaze njihove umešanosti u gonjenja Srba, Roma i drugih nacionalnih manjina, kao i nelojalnih Albanaca. Ipak što se tiče trgovine organima, za sada je Vilijamsonov tim utvrdio da takvi zločini ako su i bili izvršeni, onda protiv „šačice“ lica, a sa sakupljanjem dokaza postoje problemi. Moguće zato što je dokaze uništio Haški tribunal 2005. godine. Ko i zašto? Odgovor na ovo pitanje predsednik nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju Rasim Ljajić očekuje od pretprošle zime, od kako je uputio zahtev. Ipak uzimajući u obzir aktualnu dinamiku, odgovor će stići brzinom pisma u boci. Mišljenje publiciste, kolumniste Politike iz Gračanice Živojina Rakočevića:

- Ako je zapadnom delu međunarodne zajednice trebalo 15 godina da izgovori termin etničko čišćenje, onda znamo da će im za trgovinu organima trebati verovatno još 20 godina dok neko ne bude progovorio. Međutim, trgovina organima je najgori zločin u novoj evropskoj istoriji, on je proizveo to neko srodstvo, jer su svi znali, kompletan vrh Kosova je znao, uključujući i strance. I samo saznanje da vi znate da se to dešavalo vas čini odgovornim i zato niko ne želi da to istraži do kraja.

To što se međunarodna zajednica prvi put ozbiljno latila zločina albanske, a ne samo srpske strane u kosovskom konfliktu, razume se, može samo da se pozdravi. To, kako tvrdi rusko MIP, razvenčava mit o pravednosti oslobodilačke borbe OVK. Ali pozdrav dolazi sa nekim ogradama. Radi se o tome što u delu Kosova pod kontrolom albanskih vlasti, za razliku od preostale Srbije, nije formirana generacija političara koja je izgradila svoju karijeru na pozivima da se hitno otpuzi na gubilište, kajući se za „grehe očeva“ 90-ih godina. Šta više, kosovski nevladin sektor, mada u skladu sa nekim svojim zadacima kritikuje vlasti za niski standard stanovništva i nepoštovanje evropskih standarda, nije mnogo primetna, kada je reč o zločinima tog rata.

Na kraju imamo razliku u atmosferi. U centralnoj Srbiji kult branilaca odtadžbine od kosovskog separatizma s godinama se pretvorio u sudbinu nezavisnih sindikata i malih društvenih organizacija. Šta više, poznati su slučajevi kada su policajce srpske nacionalnosti koji su služili u strukturama Republike Srbije na Kosovu prinudno slali u penziju i lišavali prava na zdravstveno osiguranje u samoj domovini. Što se tiče takozvane „Republik Kosovo“, broj memorijala borcima OVK ovde sigurno premašuje broj džamija, ovde na državnom nivou izjavljuju da formiranje suda za ratne zločine naškodiće imidžu Kosova, dodajte tome i primere „crnokošuljaštva“ poput spaljivanja knjige publiciste Vetona Suroija Zmijske noge od strane OVK u centru Uroševca zato što, kako smatraju oni, knjiga sadrži kritički pogled na delatnost ove organizacije.

Nespremnost kosovskog drutšva i još niz faktora omogućava da se govori o tome da sud koji se formira neće raditi efikasno, objašnjava Živojin Rakočević:

- Nije moguće da sud radi efikasno, zato što je isključena komandna odgovornost, koja svakako postoji i koju moraju da pre u zmu i komandanti NATO koji su u tom trenutku došli na Kosovo, a oni sebi ne mogu suditi. Dakle, to je hermetički zatvoreno društvo, koje uz to ima i mafijaški interes, i tu se tačno zna ko i šta radi. I tu se može utvrditi sve, međutim ne možete utvrditi ništa kada ste vi interesno povezani. Međunarodna zajednica svakog trenutka zna šta se događa na Kosovu, samo nam saopštava svoja znanja mnogo kasnije nego bi trebalo. To govori da oni ne žele svom projektu koji se zove Kosovo da oduzmu ono čime su ga nagradili, jer u tome su zajedno učestvovali.

Iznoseći oslobađajuću presudu, Haški tribunal već je poslao nekoliko bivših terorističkih komandira sa Kosova putem od heroja do optuženih, zatim opet do heroja. Treba li očekivati da lokalni sud neće krenuti stopama Međunarodnog tribunala?

Timur Blohin,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.