Ne komentarišemo izjave građana bez političkog značaja

Izvor: Prva.rs, 03.Dec.2014, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne komentarišemo izjave građana bez političkog značaja

Predsednik Srbije je gostujući na RTS rekao da mu se čini da bi Evropa želela da Srbija sudi Vojislavu Šešelju i da su se izgubili u tom sporu i dodao da se Hag i Šešelj bore jedan protiv drugog.
"Šta su se dogovorili i kakav im je plan ne znam. Srbija sa tim nema veze" podvukao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, EP je "nešto počeo da kinji Srbiju" verovatno zbog izbora u Hrvatskoj i da drugi razlog ne postoji.

Nikolić je naglasio da "Srbija ne duguje >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << nikome da komentariše izjave svojih građana, posebno onih koji u politici ništa ne znače".
"Srbija svesno ide u EU", rekao je Nikolić i naglasio da ona to čini iako je svesna koliko je teško i koliko će odricanja to doneti i da mnogi građani o tome govore zbog toga što imaju poverenje u ljude koji ih vode.

On je ocenio da se Šešelj nije snašao u Srbiji, da je očekivao euforiju, da instiktivno i sam želi da se vrati u Hag i da napravi predstavu, ali da Srbija predstave ne želi.

Na konstataciju da se pominje da su odnosi Srbije i Hrvatske "u ledenom dobu", Nikolić je rekao da su dve zemlje na dobrom putu i da treba sačekati da tamo prođu izbori.

Predsednik Srbije smatra i da se u Hrvatskoj ne mogu dobiti izbori ukoliko se ne predstavite kao srbomrzac.
"Kod nas stranke ne mogu da pređu cenzus ako mrze druge. Eto koliko smo mi ispred", kazao je srpski predsednik.
Nikolić je rekao da je od evropskog komesara za susedstvo i pregovore o proširenju Johanesa Hana čuo jasnu poruku da Srbija neće biti deo Evropske unije dok ne reši pitanje Kosova i Metohije.

"Han je doslovno rekao - mi vas sa nerešenim problemom nećemo. Pošto je većina zemalja EU priznala nezavisnost Kosova, on mi je rekao da nas sa nerešenim probemem Kosova Evropa neće", rekao je Nikolić.

On je ponovio da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova.

Nikolić je rekao da mu je evropski komesar prilikom posete Srbiji govorio i o uvođenju sankcija Rusiji.
"Rekao mi je, vi još možete da se tako neko vreme ponašate, jer niste članica EU, ali kasnije nema odstupanja od spoljne politike Evropske unije", rekao je Nikolić.
Nikolić je izjavio da je trenutna situacija sa "Južnim tokom" veoma nepovoljna po zemlju i da mu liči na igru mačke i miša istoka i zapada u kojoj je Srbija kolateralna šteta, ali da štete nisu tolike kolike bi bile da je Srbija uvela sankcije Rusiji.

"To već liči na igru mačke i miša između istoka i zapada u kojoj mi stradamo sa strane, kolateralno, i mi moramo o tome da razgovaramo ozbiljno i sa evropskim i sa ruskim partnerima", rekao je Nikolić.

On je naveo da će ministri razgovarati sa ruskim partnerima o situaciji u vezi sa "Južnim tokom" i da Srbija nikada ne može da ostane bez energenata za zimu.
"Toliko nam i Rusija duguje, jer i mi mnogo trpimo zbog Rusije. Štete koje ćemo imati nisu tolike kolike bi bile da uvedemo sankcije Rusiji", ocenio je Nikolić.

On je podsetio da je mesecima ukazivao na mogućnost da izgradnja "Južnog toka" bude obustavljena.

Prema njegovim rečima, nerealne su priče da će Srbija moći da se poveže preko Turske, Grčke i Makedonije, a daleko od toga da bi bio značajan izvor prihoda kao "Južni tok".
Nikolić je izjavio da uspeh vlade meri narod i da on nije taj koji treba da je kritikuje, ali ni da je hvali.

"Uspeh vlade meri narod. Ako su građani zadovoljni pokazaće to svojoj vladi, i ne vredi da ja napadam vladu ili kažem da radi dobro, ako radi loše", rekao je Nikolić za RTS.

Nikolić je dodao da, ipak, ne može da ne iznosi svoj stav o određenim pitanjima zato što će neko da kaže da tako napada premijera Aleksandra Vučića.

Predsednik je rekao da se sa Vučićem skoro oko svega slaže, da svoje razlike prevazilaze skoro 22 godine, a da sve to vreme mediji govore da su njih dvojica u svađi.

"Nas dvojica smo dva različita čoveka, različito reagujemo, imamo iste ideje i u principu se oko svega slažemo, ali drugačije radimo. On je brži, energičniji, a ja nisam mnogo spor, ali sam dovoljno spor, jer ponekad znam da sagledam iz više uglova", rekao je Nikolić i upitao zašto ne bi iznosio svoj stav.

Upitan o nastavku svoje političke karijere, Nikolić je rekao da je mislio da je okonča ovim mandatom, ali da će to tek videti.

"Ne vidim sebe na funkciji predsednika SNS zato što SNS ima predsednika koji je odlično vodi. Videćemo - ja sam mislio da svoju karijeru okončam ovim mandatom, a ako ja mislim da nema boljeg onda ne verujem da na sledećim izborima može da bude boljeg od mene", rekao je Nikolić.

Kako je naveo, ne vidi razlog za prevremene izbore.

"Ako mi neko bilo kada dokaže da nisam dostojan, da sam načinio grešku zbog koje treba odmah da se pita narod da li treba da budem predsednik ili ne svakako da će biti prevremenih izbora. Sada kako ja osećam da sarađujem sa predsednicima drugih država i sa vladama drugih država, sa vladom Srbije, mislim da prevremenih izbora neće biti", rekao je predsednik Srbije.

On je ocenio da svi medijski napadi na njega predstavljaju pokušaj da ode sa mesta predsednika Srbije.

"Ovo je pokušaj nekoga da me skloni", rekao je Nikolić ističući da postoje i oni mediji na koje je odavno trebalo staviti katanac zbog dugovanja, ali da i dalje rade.

Kako je naveo, zna se da neće nikoga da tuži niti da koristi moć koju ima i to neki koriste, ali je istovremeno dodao i da to nije njegova slabost već veličina.

"To više nisu informacije nego manipulacije", ocenio je Nikolić.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.