Izvor: B92, 02.Sep.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Napadi na Zagreb neprihvatljivi"

Hag -- Bivši komandant vojske RS Krajine Mile Novaković rekao u Hagu da su raketni napadi te vojske na Zagreb u maju 1995. bili "moralno i politički neprihvatljivi".

General u penziji Novaković je to rekao svedočeći u odbranu tadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića.

Perišić je optužen za pomaganje i podržavanje napada na glavni grad Hrvatske.

"Raketiranje Zagreba je bilo moralno i politički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neprihvatljivo, zato što nisu gađani vojni ciljevi, već je po velikom naselju neselektivno upotrebljen raketni sistem Orkan. Time je bila naneta šteta i sopstvenom narodu. To ni u kom slučaju nije bilo opravdano", kazao je Novaković.

Na čelu Srpske vojske Krajine u kritično vreme nije bio Novaković, nego njegov naslednik Milan Čeleketić.

U dva raketna napada na Zagreb, 2. i 3. maja 1995. poginulo je sedam civila, a više od 200 građana je ranjeno.

Tadašnjeg predsednika RSK Milana Martića, Tribunal je, između ostalog i zbog napada na Zagreb, pravosnažno osudio na 35 godina zatvora.

Martić je više puta javno potvrdio da je naredio napad kao odmazdu zbog hrvatske ofanzive na zapadnu Slavoniju.

Po optužbi, general Perišić je morao znati za raketne napade na Zagreb - između ostalog i na osnovu Martićevih izjava - te otvoriti istragu i kazniti počinioce.

Odbrana tvrdi da Perišić nije mogao komandovati Martiću i SVK, te da je preduzeo sve što je mogao da zaustavi njihovo "nerazumno ponašanje".

Ispitujući svedoka Novakovića, tužilac Mark Harmon je u sudnici predočio dokumenta RSK iz 1993. - uključujući i pismo Martića i Novakovića predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću –u kojima se pominje plan za "eventualne" napade na Zagreb, "ako budu tučeni naši gradovi".

Novaković je tvrdio da se pod tim podrazumevala mogućnost otvaranja vatre na vojne ciljeve.

Na pitanje tužioca odakle se SVK snabdevala raketama za višecevni sistem Orkan, svedok je odgovorio da je municija delimično dolazila od VRS, a delom od VJ.

Unakrsno ispitivanje svedoka Novakovića tužilac Harmon nastaviće sutra.

General Perišić je optužen i za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu i Srebrenici, koje su, po optužnici, 1993-95. počinili pripadnici VRS i SVK.

Po optužbi, VJ, VRS i SVK su bile jedna armija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.