Mrkić: Nije sve gotovo, čekamo haškog tužioca

Izvor: Mondo, 20.Nov.2012, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić: Nije sve gotovo, čekamo haškog tužioca

Srpski šef diplomatije Ivan Mrkić je rekao da nije baš siguran da ništa ne može da se promeni povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima i dodao da Srbija čeka da se oglasi haški tužilac.

"Čekamo da se oglasi tužilac. Prvo bi on trebalo nešto da kaže, jer očigledno je tako radio svoj posao da nije proizveo nikakav efekat. Čekamo njega, pa ćemo dalje videti šta nam je sve na raspolaganju, da bismo zadovoljili pravdu“, rekao je Mrkić.

On je ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da će ovakva haška odluka sasvim sigurno uticati na saradnju u regionu.

"Ne možete posle ovakve odluke da se pravite kao da se ništa nije desilo. To što je učinjeno je toliko bolno i toliko remeti razne napore koji su dosad učinjeni da mi moramo da "stanemo malo na loptu" i razmislimo šta nam valja činiti“, rekao je Mrkić za "Večernje novosti“.

On je dodao da se u Briselu, gde je održan sastanak Jadransko-jonske inicijative, odvojeno susreo sa kolegama iz Italije, Slovenije, Albanije, kao i BiH Zlatkom Lagumdžijom, koje je upoznao sa raspoloženjem Srbije povodom ove haške političke odluke, te dodao da su oni imali puno razumevanja.

"Moram da istaknem da su svi sagovornici imali puno razumevanja zbog takve reakcije u našem narodu i rukovodstvu i da svako shvata da je u pitanju nešto što se ničim ne može objasniti", rekao je Mrkić.

Mrkić je napomenuo da su oslobođeni ljudi koji su učestvovali u zločinu, u protjerivanju 220.000, a možda i više civila, kao i da je reč o ubijanju oko 2.000 ljudi, od toga nekoliko stotina dece.

"I, sada, jednostavno, dolazimo u situaciju da se svi ponašaju kao da se ništa nije desilo“, naveo je on.

Govoreći o evropskim integracijama, Mrkić je rekao da nema nikakvih posebnih očekivanja od decembarske odluke Evropskog savjeta o Srbiji, te dodao da ne želi da spekuliše o dobijanju "uslovnog datuma“ za početak pregovora o pristupanju EU i da se zbog toga ne treba uzbuđivati.

"Ostaje na najuticajnijima da procene i daju završnu reč u decembarskoj preporuci. Ali i to nije kraj. Biće još mnogih preporuka“, naveo je Mrkić.

(Srna, foto: Beta, arhiva)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.