Mladiću ne treba puno para da se sakrije

Izvor: S media, 12.Okt.2009, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladiću ne treba puno para da se sakrije

Haški tužilac Serž Bramerc posetiće Beograd 2. i 3. novembra. To će biti prilika da govorimo o svim aspektima saradnje sa Tribunalom u Hagu.

U isto vreme dolazi parlamentarna delegacija Belgije, a u petak stiže američki ambasador za ratne zločine, najavljuje zgusnut raspored stranih poseta Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike i šef akcionog tima za saradnju sa Haškim tribunalom. „Cilj svih razgovara je prilika da podvučemo crtu šta smo uradili i šta >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << radimo da se haška priča završi“, kaže Ljajić u intervjuu za „Blic“.

Najavljuje se i dolazak Maksima Ferhagena, šefa holandske diplomatije. Očekujete li od te posete neke izmene u stavu Holanđana?

- S te strane ne treba imati velika očekivanja. Poseta je značajna radi unapređivanja bilateralnih odnosa dve zemlje.

Evropska komisija je predložila odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma. Da li to može biti osnova da Savet ministara EU odmrzne S S P?

- Bilo bi dobro da se to dogodi, ali suštinski mi znamo da je najsigurniji put potraga za Mladićem. Ne oslanjamo se na Holandiju i promenu njenog stava. Lično mislim da Holanđani iz unutrašnjopolitičkih razloga neće promeniti svoj stav. Imaju izbore za godinu dana i ne žele da ponovo Srebrenica i Hag budu teme te kampanje. Zato sa rezervom posmatram promenu holandskog stava.

Jeste li u kontaktu sa Holanđanima i pokušavate li da otoplite njihov stav?

- Komunikacija je redovna, ali kao što sam naglasio, najsigurniji i najefikasniji način je da Mladića izručimo, iako je Holandija bukvalno ostala usamljena.

A Belgija?

- Belgija je na pola puta.

Kakva je odluka vlasti u Beogradu? Hoće li Srbija predati zahtev za kandidaturu EU i pre nego što se Mladić nađe u Hagu, odnosno odmrzne ŠP?

- To će biti odluka koja će zavisiti od razgovora sa našim prijateljima iz međunarodne zajednice.

Potezi vlasti u Beogradu povlače se u dogovoru sa Briselom? Da li je najava zahteva za kandidaturu u dogovoru sa EU?

- Sve vezano za evropske integracije radi se u dogovoru sa EU i Briselom, i najava zahteva za kandidaturu jer šta znači da ponudite kandidaturu, a da ona ne bude prihvaćena?

To znači da je iz Brisela stigao poziv ili jasan jak signal da srpske vlasti treba to da učine?

- Ne. Rekao sam da još uvek vodimo razgovore sa našim prijateljima u Briselu i da još nikakva odluka o tome nije doneta.

Brisel radi na tome da se zaobiđe uslov - hapšenje Mladića, kako bi se odmrznuo ŠP ili na presedanu da se preskoči redosled koraka ka EU?

- Mi razgovaramo i većina članica EU je na stanovištu da Srbiji treba deblokirati evropske integracije.

Da li je u blizini Novog Sada tragano za Mladićem?

- Izvršena je nedavno obimna potraga za Mladićem kod Novog Sada.

Ko ga skriva i sa koliko novca raspolaže Mladić i njegova mreža pomagača u ovom momentu?

- Ne mogu da govorim o kom iznosu se radi, ali s obzirom na pretpostavljen način na koji se skriva, za to nisu potrebna velika sredstva.

Na koji način se Mladić sada skriva?

- Hoćete da vam direktno prenosim akcije potrage?!

Čak i Jelko Kacin, evropski izvestilac za Srbiju, smatra da se vaša izjava zasniva na operativnim podacima i da ste blizu Mladiću?

- Izrazio sam uverenje i nadu da će ova priča biti završena do kraja godine i to verujem i sada. Ta vera se zasniva na punoj posvećenosti i profesionalizmu onih koji rade na tom poslu. Najbolji profesionalci iz policije, i službi BIA i VBA rade na tom poslu. Svedok sam brojnih akcija i činjenice da sklapamo kockice u tom mozaiku koji će nas približiti tragu.

Patrik Robinson, predsednik Haškog suda, preneo je deo izveštaja Tužilaštva Tribunala pred Savetom UN i naveo da sada proveravate informacije po kojima ranije vladine službe nisu postupale u potrazi za Mladićem. Prema našim informacijama, to se odnosi na Bulatovića?

- Ne znam na šta se to donosi, znam da je izveštaj po Srbiju pozitivan, manje više sličan stav imaju i naše partnerske službe sa kojim sarađujemo. Niko ne dovodi u pitanje profesionalnost naših službi niti njihovu nameru.

Pretresali ste Hadžićevu kuću. Da li ste imali informaciju da će se on tamo naći?

- Ne.

Ako je Mladić neuhvatljiv zbog logističke podrške, ko to skriva Hadžića, zašto je on tako dugo uspešan begunac? Ko njemu pruža podršku?

- Ako bih vam to rekao, to bi značilo da mi znamo ko ih skriva ili da smo nesposobni ili da nećemo da ih uhapsimo.

Vlada je donela odluku o daleko manjem broju smanjenja državne administracije od prethodne najave?

- Sve je postignuto u dogovoru sa sindikatima, broj, kao i kriterijumi. Proces se nastavlja 2010. godine. To nisu samo brojevi, radi se o sudbini i životima ljudi koje ne možemo da otpustimo i pošaljemo ih tek tako na ulicu.

Od smanjenja broja ministarstava se odustalo?

- Ne postoji potrebna saglasnost koalicionih partnera. Iako bi bilo jako važno da se ovo pitanje aktuelizuje.

Kako vidite mesece radničkih nezadovoljstva koji predstoje?

- U dobroj meri amortizovali smo to nezadovoljstvo rešavajući problem povezivanjem staža, takođe nastojimo da pomognemo privredi i da uštedama u državnoj administraciji pokažemo da Vlada najpre steže vlastiti kaiš. Time se stiče ne samo ekonomska korist, nego politički kredibilitet te vlade.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.