Izvor: Southeast European Times, 24.Jul.2010, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodne reakcije na presudu MSP o Kosovu

23/07/2010

HAG, Holandija -- Većina zapadnih zemalja reagovala je na savetodavnu odluku Međunarodnog suda pravde u četvrtak (22. jula) kojom je podržana legalnost deklaracije o nezavisnosti Kosova od Srbije iz 2008. godine. Sud je presudio da ta deklaracija nije bila u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Komesar EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton predložila je da Priština i Beograd iskoriste takvu za iniciranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << novog dijaloga, uz pomoć Unije. Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen rekao je da mišljenje MSP neće uticati na misiju KFOR na Kosovu. Kako javljaju mediji, Sjedinjene Države zatražile su od evropskih zemalja da se "ujedine" iza neobavezujuće presude MSP. Šefovi diplomatija Francuske i Velike Britanije, Bernar Kušner i Vilijam Hejg pozvali su zemlje koje još nisu priznale Kosovo da to učine. Rusije je, međutim, saopštila da odluka suda neće promeniti stav Moskve o nezavisnosti Kosova. (Koha Ditore, Zeri, Express, Telegrafi - 23/07/10; RTK, Tanjug, B92, RTS, AFP, BBC - 22/07/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.