Izvor: B92, 29.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Nisam znao za Karadžića

Beograd -- Bivši premijer Vojislav Koštunica negira da su on i BIA mesecima pre hapšenja Radovana Karadžića znali gde se nalazi taj haški optuženik.

Predsednik DSS-a i bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica tvrdi da nikakvih saznanja o haškim optuženicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije imao i da je BIA, kako se izrazio, za vreme njegovog mandata radila po zakonu. Međutim, posle pouzdanih tvrdnji izvora B92 o tome, i drugi mediji nastavljaju da otkrivaju detalje Karadžićevog skrivanja.

Koštunica, koji kaže da je u formiranju ove vlade Srbije učestvovalo nekoliko stranih ambasadora i tajkuna iz Srbije, priznaje da se i on kao premijer viđao sa, kako ih je nazvao, bogatim ljudima, ali da im nije dozvolio da se mešaju u unutrašnje stvari u zemlji.

"Nikakva saznanja o tome gde se nalaze oni koje je Haški sud optužio nisam imao. S druge strane, svi organi čija dužnost je da taj posao rade, uključujući i BIA, radili su taj posao u saglasnosti sa zakonom", rekao je Koštunica na konferenciji za novinare.

On je istakao da je najbolji dokaz te saradnje činjenica da se proteklih godina veći broj optuženih našao pred Haškim tribunalom i da je ogromna količina dokumenata data tom sudu.

Posle tvrdnji izvora B92, potkrepljenih svedočenjem dugogodišnjeg operativca Državne bezbednosti, da su BIA i bivša vlada znali da se pod imenom Dragana Dabića krije i Beogradom slobodno šeta Radovan Karadžič i da mu je Služba obezbedila originalnu ličnu kartu pod lažnim imenom, mediji nastavljaju da otkrivaju još detalja oko skrivanja najtraženijeg haškog begunca.

Jedna od poslednjih informacija, koju iznosi list Dnevnik, jeste da je u BIA pronađen dokument iz novembra 2007. sa adresom i imenom Dragana Dabića, ali je, kako list tvrdi, taj podatak proveren tek po dolasku novog direktora na mesto šefa BIA.

Postoje dokazi u dokumentaciji srpske Bezbednosno-informativne agencije koji ukazuju na to da su od novembra prošle godine bivši šef BIA Rade Bultatović i nekadašnji premijer Vojislav Koštunica znali ili su po službenoj dužnosti morali znati gde se nalazi Karadžić, odnosno Dragan Dabić, piše novosadski "Dnevnik", pozivajući se na izvore bliske krugovima koji u Briselu i Hagu pomno prate saradnju Srbije s Haškim tribunalom.

Prema rečima njihovog sagovornika, neposredno po odlasku Bulatovića i dolasku Saše Vukadinovića na čelo nekadašnje Službe državne bezbednosti, u dokumentaciji BIA pronađena je adresa "haškog optuženika" Dragana Dabića i beleška koja je datirana na novembar 2007. godine.

Koštunica, kao i Bulatović, i danas negira da je imao saznanja o Karadžiću.

U Tužilaštvu za ratne zločine, međutim, navode da nisu iznenađeni što je hapšenje Karadžića usledilo samo nekoliko dana po imenovanju novog šefa BIA, kaže portparol Tužilaštva Bruno Vekarić povodom informacije do koje je došao B92, a prema kojoj je Služba znala gde se krio Radovan Karadžić i nekoliko meseci pre hapšenja. O tome možete čitati u posebnoj vesti.

Vojislav Koštunica tvrdi da su, dok je on bio premijer, i Vlada Srbije i BIA u saradnji s Haškim tribunalom sve radile po zakonu, iako nisu bili zadovoljni nekim presudama Tribunala.

Inače, lider DSS-a neuobičajeno je održao stranačku konferenciju za novinare. Tom prilikom je optužio nekadašnje partnere, a sada predstavnike vlasti, da su vladu formirali u saradnji sa nekoliko stranih ambasadora i tajkuna iz Srbije.

Na pitanje da pojasni zbog čega se on viđao sa domaćim tajkunima kao premijer i zašto su ga čak u saslušanjima pred Specijalnim sudom dovodili u vezu sa navodnim posredovanjem prilikom prodaje "C marketa", koji su, podsetimo, kupili srpski biznismeni Milan Beko i Miroslav Mišković, Koštunica odgovara da je tada sve bilo regularno.

"Postoje privrednici sa kojima imate kontakte i svi imamo, bilo predstavnici opozicije ili u vlasti. Dug je spisak, reći ću vam. Uzaludno je da vam navodim sva imena. I nećete ništa dobiti od toga što ću vam navesti sva ta imena", kaže on.

"Jer se radi o nečemu što je sasvim regularno, a ovo što vidite je potpuno neregularno. Jednostavno, da se novcem formira vlada, da se u to mešaju strani ambasadori... To pitajte njih"", kaže on.

Inače, Koštunica nije odgovio na pitanje sa kim će ubuduće sarađivati i čije su mu ideje bliže – Tomislava Nikolića ili Vojislava Šešelja, uz objašnjenje da je reč o podeli unutar najveće opozicione stranke i da DSS u unutarpartijske stvari neće da se meša.

Predsednik DSS-a je rekao da u njegovoj stranci, nakon prelaska u opoziciju, ne postoji podela na dve struje.

Ipak, ideali koje ističe lider DSS-a nisu u toj stranci zadržali pojedine kadrove, među njima gradske funkcionere Vladimira Todića, Vladu Dobrosavljevića, Đorđa Čukvasa.

Takođe,u medijima su se oglašavali pojedini funkcioneri stranke, među njima i Nebojša Bakarec, koji su kritikovali uticaj Aleksandra Nikitovića na politiku stranke i odluke koje donosi Koštunica.

Isti tako, u pojedinim gradovima u Srbiji stranka je raspustila svoje opštinske odbore jer su izražavali nezadovoljstvo politikom stranke. DSS je, inače, predstavio pravnu analizi nacrta Statuta Vojvodine, o čemu možete čitati u drugoj vesti.

SDU: Tužilaštvo da reaguje

A Socijaldemokratska unija zatražila je od tužilaštva da pokrene proceduru utvrđivanja odgovornosti osoba koje su znale gde se krije Radovan Karadžić a "ništa nisu preduzele da ga uhapse".

Ta stranka navodi informacije "koje se sve češće pojavljuju u medijima", a prema kojima su Bezbednosno-informativna agencija i njen nekadašnji direktor od novembra prošle godine znali za mesto na kome se skriva Karadžić.

"Izgovori da se tražio pogodan trenutak za njegovo hapšenje su smešni i pokušaji su izbegavanja odgovornosti za veoma ozbiljno krivično delo pomoći u skrivanju lica koja je na policijskoj poternici", navodi SDU.

Haški optuženik i nekadašnji politički lider bosanskih Srba bio je do 21. jula, kada je uhapšen, u bekstvu, a 30. jula je izručen Haškom tribunalu.

Optužnica ga tereti za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima nesrbima u Bosni tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BIA ipak krila Karadžića

Izvor: Blic, 29.Sep.2008

Postoje dokazi u dokumentaciji BIA, koji ukazuju na to da su od novembra..2007. bivši šef BIA Rade Bultatović i bivši premijer Vojislav Koštunica znali, ili su po službenoj dužnosti morali znati, gde se nalazi Radovan Karadžić...To su Dnevniku preneli "izvori bliski krugovima koji u Briselu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.