Kabaši odložio izjašnjavanje o krivici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2011, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kabaši odložio izjašnjavanje o krivici

HAG -

Bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaši odložio je danas pred Haškim tribunalom izjašnjavanje o krivici po optužnici za nepoštovanje suda.

Sudija Alfons Ori zakazao je zatim novo pojavljivanje Kabašija pred Tribunalom za idući petak, 26. avgust.

Kabaši je optužen zato što je dva puta, u junu i novembru 2007, odbio da kao svedok optužbe svedoči na suđenju Ramušu Haradinaju, iako se pojavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pred sudijama.

Ponovljeno suđenje Haradinaju i saoptuženima počelo je juče pred Tribunalom, a, kako se čulo u sudnici, Kabaši bi danas trebalo da se pojavi kao svedok.

Kabaši se smatra ključnim svedokom u ponovljenom suđenju Haradinaju, Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju, zato što je bio stražar u logoru OVK u Jablanici, kod Dečana.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj optuženi su za ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema Romima, Srbima i Albancima u tom logoru u leto 1998.

Posle prvog suđenja, Tribunal je u aprilu 2008. oslobodio Haradinaja, a delimično ponavljanje procesa žalbeno veće je naložilo u julu prošle godine zato što nisu saslušani Kabaši i još jedan svedok.

Branilac Haradinaja, britanski advokat Ben Emerson, juče je u sudnici dva puta najavio da će Kabaši danas popodne svedočiti u tom postupku.

Kabašijev advokat Majkl Karnavas jutros je, takođe, pomenuo tu mogućnost, ali je naglasio da bi, zato što nije imao vremena da pripremi svog klijenta, više voleo da Kabaši na suđenju Haradinaju svedoči u ponedeljak.

Sudija Ori odgovorio je braniocu da nije nadležan za raspored svedočenja u drugom postupku.

Kabaši je, po rečima sudija, uhapšen prekjuče u Holandiji, a juče je smešten u pritvor Tribunala.

Kabašijev branilac Karnavas kazao je, međutim, da je Kabaši, dok je boravio u SAD, čiji je državljanin, obavešten da će biti uhapšen kad stigne u Holandiju.

Kabaši je, kako se veruje, bio na slobodi u SAD, otkako je 2007. u sudnici odbio da odgovara na pitanja tužioca na prvom suđenju Haradinaju. Uprkos nalogu suda da ostane u Hagu, on je tada iz hotela pobegao u SAD.

Tribunal ga je zatim optužio za nepoštovanje suda i izdao je nalog za njegovo hapšenje.

Po drugi put, Kabaši je odbio da svedoči protiv Haradinaja u novembru 2007, uprkos tome što se sudu obratio preko video veze iz SAD.

Kabaši je jedan od dva ključna svedoka koji su odbili da svedoče na prvom suđenju posle kojeg je Tribunal u aprilu 2008. oslobodio Haradinaja krivice za zločine nad Srbima, Romima i nelojalnim Albancima 1998.

Tužilaštvo se na tu presudu žalilo, tvrdeći da mu sudije nisu dale dovoljno vremena da obezbedi iskaze Kabašija i drugog svedoka. Apelaciono veće Tribunala je tu žalbu usvojilo i, krajem jula prošle godine, naložilo da suđenje bude delimično ponovljeno.

Po toj odluci, Haradinaju i saoptuženima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju, Tribunal od juče ponovo sudi po šest od 37 tačaka prvobitne optužnice za ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema pritvorenicima u zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana u maju i julu 1998.

Pošto se pojavio pred pretresnim većem na prvom suđenju Haradinaju, u julu 2007, Kabaši je u sudnici u Hagu dao svečanu izjavu da će govoriti istinu, a zatim je odbio da odgovara na pitanja tužioca.

Rekao je tada da "zaštitne mere" za svedoke "važe samo u sudnici", a da izvan nje svedoci stradaju.

Uprkos nalogu suda, Kabaši je istog dana iz Haga pobegao u SAD. Tribunal ga je zbog toga u junu 2007. optužio za nepoštovanje suda.

U novembru 2007. Kabaši je još jednom, preko video veze iz Njujorka, odbio da svedoči.

"Kao Albanac sa Kosova, ja vam kažem da uništavate živote ljudi u mojoj zemlji... Nisam u položaju da svedočim pred takvim Tribunalom, bez obzira šta me pitate", rekao je tada Kabaši.

Prvostepenom presudom, Tribunal je u aprilu 2008. oslobodio krivice Haradinaja i drugooptuženog Baljaja, a trećeoptuženog Brahimaja osudio je na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima u jablaničkom logoru.

Usvojivši žalbu tužilaštva na prvostepenu presudu, apelaciono veće Tribunala naložilo je 21. jula prošle godine da suđenje Haradinaju i saoptuženima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju bude delimično ponovljeno.

Haradinaj je dan ranije uhapšen na Kosovu i prebačen u pritvor Tribunala.

Ponavljanje suđenja naloženo je zbog toga što na prvom procesu nisu bila saslušana dva ključna svedoka protiv optuženih, od kojih je jedan Kabaši, koji su odbili da svedoče zato što su bili "uznemiravani" i "zastrašeni".

Na zastrašivanje i uznemiravanje svedoka na Kosovu, ukazalo je i sudsko veće u prvostepenoj presudi u kojoj je naznačeno i da su počinjeni zločini nad nealbancima i Albancima koje je OVK smatrala nelojalnim, ali ne i da je dokazana krivica Haradinaja i Baljaja.

Novom optužnicom, Haradinaju, Baljaju i Brahimaju se u šest tačaka na teret stavljaju ubistva, okrutno postupanje i nehumani postupci, kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Haradinaj je, po optužnici, 1998-99. bio vođa OVK u okolini Dečana, Baljaj je komandovao specijalnom jedinicom "Crni orlovi", a Brahimaj je član glavnog štaba OVK i zapovednik pritvora za zarobljenike OVK.

Prvo suđenje Haradinaju i saoptuženima je počelo 5. marta 2007, a prvostepena presuda izrečena je 3. aprila 2008. godine. Tužioci su pred sudsko veće tokom procesa izvelo 81 svedoka, a dvojica su odbila da svedoče uprkos obavezujućem nalogu suda.

Haradinaj se dobrovoljno predao Tribunalu 9. marta 2005. neposredno pošto je podneo ostavku na dužnost premijera Kosova. Istog dana u Hag su iz Prištine prebačeni i Baljaj i Brahimaj.

U prvom pojavljivanju pred sudijama, sva trojica su odbacila krivicu. Tribunal je na privremenu slobodu do početka suđenja, Haradinaja pustio 9. juna 2005, a kasnije mu je, na zahtev odbrane i uprkos protivljenju tužilaštva, dozvolio da u ograničenoj meri javno nastupa na Kosovu kao lider Alijanse za budućnost Kosova.

Dva zahteva Haradinaja, posle hapšenja u julu prošle godine, da bude pušten na privremenu slobodu do početka ponovljenog suđenja, Tribunal je odbio.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Haradinaj ponovo pred sudom

Izvor: RTS, 19.Avg.2011

Pred Haškim tribunalom počeo glavni pretres protiv bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja. Šefćet Kabaši odložio izjašnjavanje o optužbama za nepoštovanje suda. ..U Haškom tribunalu počeo je glavni pretres, na kome će biti izvođeni dokazi, u okviru ponovljenog suđenja bivšem premijeru...

Nastavak na RTS...

KABAŠI ODLOŽIO IZJAŠNJAVANJE O KRIVICI

Izvor: Kurir, 19.Avg.2011

HAG- Bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaši odložio je pred Haškim tribunalom izjašnjavanje o krivici po optužnici za nepoštovanje suda...Sudija Alfons Ori zakazao je zatim novo pojavljivanje Kabašija pred Tribunalom za idući petak, 26. avgust...Kabaši je optužen zato što je dva puta, u junu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.