Hrvatska se krije iza Gotovine?

Izvor: RTS, 29.Maj.2009, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska se krije iza Gotovine?

Haški tribunal bezuspešno tražio od Hrvatske da preda artiljerijske dnevnike iz operacije "Oluja". Hrvatska tvrdi da se deo poverljivih dokumenata nalazi "u rukama" haškog optuženika Ante Gotovine, a da je ostatak uništio 2000. godine. Advokat Gotovine demantuje da su dokumenta kod njegovog klijenta.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc zatražio je od Hrvatske da preda artiljerijske dnevnike iz operacije "Oluja". Ipak, iz nedavne posete Zagrebu Bramerc >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se vratio "praznih ruku".

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske predalo je izveštaj Bramercu u kome se navodi da se tražena dokumenta iz "Oluje" nalazi "u rukama" haškog optuženik Ante Gotovine.

Tokom istrage utvrđeno je da je veliki deo artiljerijskih dnevnika Gotovina ukrao nakon operacije Oluja i da je deo dokumenata u decembru 2000. godine spalio "kako ne bi bile zloupotrijebljene od strane Haškog suda". To je potvrdilo i nekoliko bivših vojnih komandanata, piše Jutarnji list.

Odbrana hrvatskog generala Ante Gotovine demantovala je pisanje zagrebačkog "Jutarnjeg lista" o njegovoj navodnoj krivici za nestanak artiljerijskih dnevnika iz "Oluje", poručivši da takvih tvrdnji u izveštaju Ministarstva pravosuđa upućenom Haškom sudu nema.

"Navodi novinara Gordana Malića (autora teksta) u izveštaju Republike Hrvatske ne postoje, u to smo sigurni budući da kopiju spomenutog izveštaja pored Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Tužilaštva, ima i odbrana generala Gotovine već tri sedmice", navodi se u reagovanju Gotovininog advokata Luke Mišetića.

Mišetić u demantiju poručuje da je tim navodima novinara Gordana Malića hrvatska javnost netačno i neistinito informisana o sadržaju izveštaja i poziva "Jutarnji list" da "objavi fantomsku stranicu izveštaja na kojemu piše to što novinar Malić prenosi ili da se hitno izvini generalu Gotovini i ostalima koje bezrazložno blati u svom tekstu".

"Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da rasvetlimo slučaj oko dokumenata, a na tome su radili Vlada i Ministarstvo obrane. Naime, obavili smo istragu oko dnevnika odnosno od nas se tražilo da ili pronađemo dokumente koje oni traže ili da se do kraja ustanovi sudbina dokumenata. Mi smo to učinili i pripremili izveštaj", rekla je potpredsednica Vlade Jadranka Kosor.

"Više svedoka priznalo je da su svoje dnevnike, pa čak i terenske mape, predali Marinu Ivanoviću, advokatu Ante Gotovine, dok je deo dokumentacije, takođe prema iskazima svedoka, uzeo sam Gotovina kao glavni inspektor Hrvatske vojske", navodi zagrebački list.

Gotovoni su u tome pomogli saradnici iz "Oluje", poput Marka Rajčića, bivšeg načelnika topništva Zbornog područja Split, koji je nedavno svedočio u Hagu, piše u izveštaju koji je predat glavnom tužiocu Tribunala tokom njegove nedavne posete Zagrebu.

Zbog nedovoljne saradnje sa Tužilaštvom, pregovori za pristupanje Hrvatske Evropskoj Uniji  stopirani su. 

Ukoliko se izveštaj pokaže istinitim tada će mnogi iz hrvatske Vlade morati da odgovore zašto su u februaru ove godine štitili generala Gotovinu, kada je potpredsednik Kosor otvoreno Bramercu rekla da dokumenta koje traži nema niti su ikada postojali, da bi posle petnaest dana Hrvatska promenila stav da dokumenta postoje, ali da se traže, piše Jutarnji list.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.