Izvor: Blic, 15.Jan.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tribunal traži 25 godina za Haradinaja

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od sudskog veća da bivšeg vođu OVK Ramuša Haradinaja i dvojicu kooptuženih za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998. osudi na po 25 godina zatvora.



U danas objavljenom završnom podnesku, uoči podnošenja završne reči sledeće nedelje, tužilac Dejvid Re je ocenio da je na suđenju dokazao da su „tokom sedam meseci 1998. pripadnici OVK u okolini Dečana sproveli žestoku kampanju progona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << civila” u kojoj je „najmanje 40 civila ubijeno zbog svoje nacionalnosti, veroispovesti ili političkih uverenja”.

Haradinaj i njemu potčinjeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj bili su učesnici u tom zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji je počeo sredinom aprila 1998, tvrdi tužilac.

„Dokazi o ulozi Haradinaja, Baljaja i Brahimaja u tom zajedničkom zločinačkom poduhvatu su neumoljivi. Optužba je izvela snažne dokaze o ličnoj umešanosti svakog u pojedinačne zločine iz optužnice. Jedini zaključak iz svih dokaza je da su Haradinaj, Baljaj i Brahimaj s entuzijazmom učestvovali u tom poduhvatu i da su krivi za zločine protiv čovečnosti, uključujući progon i ubistva, kao i za kršenje zakona i običaja ratovanja”, naglasio je tužilac Re u završnom podnesku.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.