Haški sud oslobodio Haradinaja, Brahimaja i Baljaja

Izvor: Glas javnosti, 29.Nov.2012, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški sud oslobodio Haradinaja, Brahimaja i Baljaja

BEOGRAD - Haški tribunal oslobodio bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja. Veće zaključilo da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Oslobođeni i Baljaj i Brahimaj.  Naloženo da se odmah svi puste na slobodu.

Sudsko veće koje su činili Džastis Bakone Moloto iz Južne Afrike, Barton Hol sa Bahama i belgijski sudija Gi Delova ustanovili su da je bilo zločina u Jablanici, ali da trojica optuženih bivših >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << komandanata OVK za njih nisu odgovorni zbog čega su ih oslobodili svih tačaka optužnice, uključujući i glavnu optužbu da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

Kako je  rečeno u Tribunalu, na današnju presudu moguće je, kao i u svakom prvostepenom postupku, uložiti žalbu. Optužnica za Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998. u vreme kad je on bio komandant takozvane operativne zone Metohija.

Predsedavajući sudija Džastis Bakone Moloto rekao je, obrazlažući presudu, da Tužilaštvo nije dokazalo glavni navod iz tačke šest optužnice o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj uspostavljanje potpune kontrole OVK nad zonom Metohija prisilnim premeštanjem i zlostavljanjem srpskih, romskih i civila i Albanaca za koje se sumnjalo da sarađuju sa srpskim snagama ili na drugi način ne podržavju OVK.

Sudija Moloto je naveo i da ne postoje verodostojni dokazi da je Haradinaj znao za zaločine počinjene u logoru OVK u Jablanici.

Prema mišljenju Veća, zločini iz tačke tri, četiri i pet optužnice - mučenja jednog Albanca, srpskog policajca i državljanina BiH, kao i trojice albanskih civila i trojice Crnogoraca su dokazani, ali da optuženi ne snose odgovornost za te zločine.Veće, takođe, smatra da nisu dokazana tačke jedan i dva optužnice, a koje se tiču okrutnog postupanja, ubistva dvojice Roma i srpskog policajca Ivana Zarića.

Odmah po izricanju oslobađajuće presude u Prištini i na Kosovu i Metohoji počelo je slavlje, koje je pripremano prethodnih dana s obzirom na to da su iz Haga stizali signali da će ove vođe tzv. OVK biti oslobođene za zločin koji je izvršen nad Srbima 1998. u Jablanici.

Vest o oslobađanju Haradinaja u Prištini dočekana je vatrometom, a na centralnom trgu počelo je okupljanje građana koji tu nameravaju da proslave oslobađanje bivšeg komandanta tzv. OVK. Čuju se pucnji, a mnogi su pustili suzu radoznicu.

Građani nose majice sa Haradinajevim likom i natpisima "lider koji drži reč" i "čistog obraza". Savetnik Haradinaja i član predsedništva Alijanse, Besnik Tahiri rekao je da su prezadovoljni presudom i najavio svečani doček i uključivanje Haradinaja u politički život Kosova na veoma odgovornom nivou.Haški tribunal oslobodio je danas Haradinaja po svim tačkama optužnice.

Advokat: Haradinaj se večeras vraća u Prištinu

Advokat Ramuša Haradinaja Ben Emerson izjavio je danas da se Ramuš Haradinaj večeras vraća u Prištinu.

"On će nastaviti da radi kao lider Kosova, na funkciji na kojoj je bio pre suđenja", rekao je Emerson novinarima. On je takođe pozvao bivšu glavnu hašku tužiteljku Karlu del Ponte da se javno izvini trojici optuženih i narodu na Kosovu što je uopšte podigla optužnicu protiv njih.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.