Haradinajev ministar zastrašivao svedoka

Izvor: Blic, 30.Apr.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinajev ministar zastrašivao svedoka

HAG - Pred Haškim tribunalom juče je započet proces protiv Astrita Harakija, bivšeg ministra kulture, omladine i sporta u Vladi Kosova, i njegovog političkog savetnika Bajruša Morine zbog uticaja na zaštićenog svedoka u slučaju Ramuša Haradinaja.

U optužnici, koja je juče pročitana na njihovom prvom pojavljivanju pred Međunarodnim sudom u Hagu, navodi se da je Harakija, nakon što je saznao identitet svedoka PW, u julu 2007. godine, naložio Morini da otputuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u zemlju prebivališta svedoka da bi ga ubedio da ne svedoči protiv Haradinaja. Morina se, prema navodima optužnice, sa svedokom sastao 10. i 11. jula 2007. godine. U optužnici se navodi da je ministarstvo pokrilo troškove puta, ali i da je svedok odbio da se povinuje pritisku i na kraju je svedočio na suđenju.

U Tribunalu navode da su svedoku PW 2005. godine odobrene zaštitne mere, a da je tužilaštvo njegovu neredigovanu izjavu obelodanilo odbrani u januaru i februaru 2007. godine. Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj i njihovi timovi branilaca jedini su imali pristup ovim dokumentima.

Pretresno veće je 3. aprila 2008. oslobodilo Haradinaja svih optužbi po kojima se teretio za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene na Kosovu od marta do septembra 1998. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.