Haradinaj sleteo u Prištinu, dočekan uz vatromet

Izvor: Blic, 29.Nov.2012, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj sleteo u Prištinu, dočekan uz vatromet

Haški tribunal oslobodio je nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja po svim tačkama optužnice. Sudsko veće je naložilo da Haradinaj bude momentalno pušten na slobodu, kao i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Ljahi Brahimaj, koji su takođe proglašeni nevini po svim tačkama optužnice. Haradinaj večeras dolazi u Prištinu. U prvom obraćanju najavio je da će preuzeti "poziciju političkog lidera zemlje" i da će pod njegovim vođstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosovo dobiti stolicu u Ujedinjenim nacijama.

19:03 - Petrović: Povratak Haradinaja će podstaći dijalog

Zamenik kosovskog premijera i lider Samostalne liberalne stranke (SLS) Slobodan Petrović izjavio je danas da ga oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju nije iznenadila i da očekuje da se on uključi u politički život Kosova i podstakne dijalog Beograda i Prištine.

Petrović nije želeo da kometariše presudu Haškog tribunala, ali je istakao da će ona i povratak Haradinaja na Kosovo svakako „promeniti nešto u političkom spektru“.

Prema njegovim rečima, to se posebno odnosi na dijalog Beograda i Prištine.

- Želim da verujem da ćemo u tom procesu imati veću dinamiku i da će doći do realizacije postignutih dogovora, što je i temelj svih narednih dogovora - rekao je Petrović Tanjugu i dodao da je to u interesu srpske zajednice na KiM, Srbije, Kosova i čitavog regiona.

18:34 - Haradinaj: Hag potvrdio pravičan i čist put OVK

Ramuš Haradinaj izjavio je po dolasku na prištinski aerodrom da je i međunarodna pravda potvrdila pravičan i čist put OVK.

- Danas sam radostan da je i međunarodna pravda potvrdila da je naš put za slobodu bio čist i pravičan. To nam daje veru da je i put pred nama dobar i da ćemo moći zajedno da prevaziđemo izazove koji nas očekuju. Ja vas uveravam da ću raditi sa svima vama kako bismo da razvijamo zemlju, da idemo u susret izazovima i da postižemo nove uspehe - rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer Hašim Tači, koji se zajedno sa Haradinajem obratio javnosti, rekao je da je "današnja presuda Haškog tribunala još jedna pobeda za građane Kosova, za državu Kosovo".

- Ovo je dobra vest za sve Albance i slobodno mogu da kažem da je nevinost Haradinaja i svih njegovih saboraca dodatak veličanstvenom slavlju koje smo

imali povodom 28. novembra, 100. godišnjice nezavisnosti Albanije i praznika nacionalne zastave - rekao je Tači.

18:05 - Haradinaj dočekan uz počasnu gardu i crveni tepih

Ramuš Haradinaj sleteo je u 17.15 sati na prištinski aerodrom "Adem Jašari", gde je dočekan uz vatromet, počasnu gardu i crveni tepih.

Haradinaja su na aerodromu dočekali premijer Hašim Tači, kosovski ministar bezbednosnih snaga Agim Čeku, većina članova vlade, funkcioneri njegove Alijanse za budućnost Kosova, kao i članovi porodice.

Sletanje aviona na pistu aerodroma u Prištini dočekano je aplauzom, dok je dolazak Tačija propraćen zvižducima.

Ispred aerodroma okupilo se više hiljada pristalica koji su nosili albanske i zastave Kosova, kao i plakate sa njegovim likom. Među okupljenima, od kojih je veliki broj došao organizovano autobusima, nalaze se i njegovi bivši saborci iz takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, u uniformama te paravojne formacije.

Za prisutne organizovan je i direktan prenos njegovog dolaska preko video bima, a svi oni koji nisu mogli da prisustvuju, na Kosovskoj televiziji mogu direktno da prate Haradinajev povratak iz Haga.

17:53 - Kontroverzna biografija

Ramuš Haradinaj je uspeo je da za četiri decenije života "ispiše" kontroverznu biografiju.

Haradinaj je Albanac, po verskoj opredeljenosti musliman, rođen 3. jula 1968. godine u selu Glođane, opštini Dečani, u Metohiji. Celu Haradinajevu biografiju pročitajte ovde.

16:56 - Evo šta je Haradinaj pisao o Srbima u svojoj knjizi...

"Likvidirao sam srpske policajce, ubijao srpske civile, uklanjao neposlušne Albance", priznao je Haradinaj u predgovoru svoje knjige Priče o ratu i slobodi.

"Još kao dete postao sam svestan da je rešenje albanskog i kosovskog pitanja moguće samo silom. Od malih nogu spremao sam se za obračun sa Srbima, a u OVK sam stupio 1994. godine, kada sam, do zuba naoružan, sa svojim istomišljenicima iz Švajcarske, preko Albanije, stigao na Kosovo i Metohiju", piše Haradinaj u toj knjizi.

16:54 - Specijalni let

Haradinaj će u Prištinu sleteti u 17 časova.

16:17 - Šta je Vučić rekao austrijskom vicekancelaru?

I zbog čega nije mogao da očekuje komentar na oslobađajuću presudu Haradinaju.

16:12 - Nikolić: Ovo je čas kad bi iz Tribunala trebalo da izađu svi Srbi

16:08 - Britanija i SAD poštuju presudu Haradinaju

Velika Britanija u potpunosti poštuje oslobađajući Haradinaju i žali što još nije utvrđena odgovornost za "zločine koje priznaje presuda", naveo je ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport.

SAD poštuju odluku Haškog tribunala i u potpunosti podržavaju taj sud, saopštila je danas Američka ambasada u Beogradu. SAD su, kako se navodi, "snažno podržavale i podržavaju Tribunal i njegov značajan rad, bez obzira na presude u bilo kom pojedinačnom slučaju."

15:48 - Albanci sa juga Srbije pozdravili odluku Tribunala

U Bujanovcu i Preševu tokom prepodneva nije bilo javnih manifestacija povodom oslobađanja Haradinaja, koju su u izjavama Tanjugu pozdravili predstavnici Albanaca sa juga Srbije.

15:40 - Kako je Marko Somborac 2007. video ishod suđenja?

(Kliknite na sliku za uvećanje +)

15:20 - Cvijan: Spaliću knjigu međunarodnog prava

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Cvijan napisao je na Tviteru da je odlučio da spali knjigu iz Međunarodnog prava.

"Odlučio sam da spalim knjigu iz Međunarodnog prava, iako sam dobio 10. Ovu presudu kao da su doneli Nata i Vlada Mesarović", stoji u tvitu.

15:15 - Haradinaj stiže u Prištinu specijalnim letom u 17 časova

Haradinaj će specijalnim letom doputovati na aerodoromu “Adem Jašari” u Prištinu u 17 sati, saopštio je Odbor za doček Haradinaja.

Prvo obraćanje Haradinaja medijima je najavljeno za 17:15 časova. Haradinaj će se obratiti u 19,00 časova u trgu Majka Tereza. Pokrovitelj organizacija dočeka Haradinaja je kosovski premijer Hašim Tačiji, saopštio je odbor za doček.

15:02 - Jeremić: Ovo su dani zla

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić reagovao je na svom Tviter nalogu. Nekoliko minuta kasije postavio je sledeći tvit:

Vlada Četvrtak, 29. 11. 2012. 13:35

Neregistrovan Korisnik

Ovi naši videli od ovih iz Haga kako amnestiraju sve zločince, pa rekoše što mi naše da držimo u zatvorima :D

Povezane vesti: Vukčević: Jedino saradnjom možemo doći do pravde Nova provokacija: Haradinaj postaje premijer Kosova ako ga Hag oslobodi Kosova Sot: Haradinaj ulazi u vladu Presuda Šešelju za nepoštovanje suda 28. juna Tužilac: "Mladić govori kako je u Sarajevu ubijao ljude iz snajpera, kao da je to sport"
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Haradinaj sletio u Prištinu, dočekan uz vatromet

Izvor: Cafe.ba, 29.Nov.2012

Haški tribunal oslobodio je nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja po svim tačkama optužnice. Sudsko veće je naložilo da Haradinaj bude momentalno pušten na slobodu, kao i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Ljahi Brahimaj, koji su takođe proglašeni nevini...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.