Hag odbio žalbu na nastavak procesa Šešelju

Izvor: BKTV News, 06.Jun.2014, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag odbio žalbu na nastavak procesa Šešelju

Haški tribunal odbio je žalbu Vojislava Šešelja na prvostepenu odluku o nastavku procesa s novim sudijom, posle izuzeća sudija Frederika Harhofa na zahtev optuženog. Suprotno mišljenje sudije Afanđea.

U januaru ove godine, Šešelj je u žalbi zatražio da ga Tribunal ili oslobodi ili da suđenje počne ispočetka.
U danas objavljenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << odluci, Apelaciono veće je ocenilo da je diskreciono pravo raspravnog veća u postupku protiv Šešelja da odluči o nastavku procesa “u interesu pravde”. Time je, po današnjoj odluci, postignuta ravnoteža između prava optuženog i interesa pravde, prenosi Beta.
Šešelj, po odluci, nije dokazao da je raspravno veće počinilo grešku kada je odlučilo da proces nastavi pošto se novoimenovani sudija Madaje Nijang, koji je zamenio izuzetog Harhofa, upozna s predmetom, čitajući spis čitavog procesa i pregledajući video-snimke iskaza svedoka, iako je to “bez presedana” u praksi suda.
Šešeljevu tvrdnju da je proces nepravičan i da se ne može spasiti zbog kršenja njegovih proceduralnih prava, žalbeno veće odbacilo je kao izlišnu, navodeći da je raspravno veće taj argument optuženog već ranije odbacilo.
Odbacujući tvrdnju optuženog da je prekršeno i njegovo pravo na suđenje u razumnom roku, apelaciono veće ocenilo je da činjenica da je Šešelj bez presude u pritvoru skoro 12 godina, “nije predrasuda prema njemu, sama po sebi”.
Odluci o odbijanju Šešeljeve žalbe suprotstavio se sudija Kofi Kumelio Afanđe, koji je naznačio da striktna primena pravila Tribunala nalaže poništavanje ne samo odluke o nastavku suđenja, nego i čitavog procesa.
“Ne mogu se pridružiti većini u potvrđivanju odluke o nastavku procesa kada je pravičnost dosadašnjeg procesa dovedena u pitanje, a nije bilo iskrene procene, istrage, dokaza ili odluke da je postupakbio pravičan i siguran”, podvukao je sudija Afanđe.
Izvor: beta.rs

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tribunal odbacio Šešeljev zahtev

Izvor: Akter, 06.Jun.2014

Haški tribunal odbacio je zahtev Vojislava Šešelja da bude oslobođen ili da suđenje počne ispočetka, posle izuzeća sudije Frederika Harhofa

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.