Hag odbio Karadžića: Klinton neće svedočiti

Izvor: Vesti-online.com, 21.Avg.2012, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag odbio Karadžića: Klinton neće svedočiti

Pretresno veće Haškog tribunala odbacilo je danas zahtev bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića za izdavanje obavezujućeg naloga bivšem američkom predsedniku Bilu Klintonu, prema kojem bi on morao da razgovara sa glavnim pravnim savetnikom optuženog Piterom Robinsonom.

"Umešanost država članica UN, uključujući SAD, u navodni šverc oružja u BiH, nije relevantna za ovo suđenje"( deo razloga odbijanja Karadžića)  

Karadžić >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je ovaj razgovor tražio navodeći da Klinton raspolaže "relevantnim" informacijama o transferu oružja za Armiju BiH preko Hrvatske u vreme embarga UN na naoružavanje.

 

Odbrana tvrdi da je nekadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, posredstvom američkog ambasadora u Zagrebu, tražio i od SAD dobio saglasnost za transfer oružja iz Irana i drugih država preko teritorije Hrvatske.

 

U svom odgovoru, koji je ranije bio poverljiv, SAD su ukazivale da zahtev treba odbaciti, jer "nije objašnjeno zašto optuženi veruje da predsednik Klinton ima informacije o navodnom švercu oružja ili o ponudi vojne podrške bošnjačkoj i hrvatskoj strani 1995. godine, niti navodi na koji način su ta pitanja važna za ovo suđenje".

 

SAD takođe navode da optuženi "nije utvrdio da je izdavanje obavezujućeg naloga jedini način na koji on može da dođe do traženih podataka, budući da su mu već dostavljeni neki dokumenti u vezi sa pitanjima iz podneska".

 

U vezi sa navodnom ponudom vojne podrške, navodi se da optuženi nije tražio dobrovoljnu saradnju pre nego što je zahtevao obavezujući nalog.

 

Pretresno veće je u svojoj odluci podsetilo da je ranije zauzelo stav da "umešanost država članica UN, uključujući SAD, u navodni šverc oružja u BiH, nije relevantna za ovo suđenje".

 

Osim što smatra da Karadžić "nije uložio napor da pokaže zašto treba verovati da predsednik Klinton ima suštinske informacije o navodnom švercu oružja", veće ocenjuje da motiv optuženog "nije u korist njegove odbrane, već pravljenje političkih poena i privlačenje medijske pažnje".
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.