Hag odbacio zahteve odbrane generala Ratka Mladića

Izvor: Vostok.rs, 10.Nov.2017, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag odbacio zahteve odbrane generala Ratka Mladića

Sudsko veće Haškog tribunala odbacilo je zahtjeve odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića, u vezi sa njegovom procesnom sposobnošću i pokretanjem postupka protiv glavnog haškog ljekara, Pola Falkea, kao i odlaganja presude.

Advokati generala Ratka Mladića zatražili su prošle nedelje da izricanje presude, zakazano za 22. novembar, bude odloženo dok srpski lekari ne utvrde da li je Mladić mentalno i fizički sposoban da učestvuje u procesu.




U obrazloženju suda se navodi, da se ocena o pogoršanom zdravstvenom stanju Mladića zasniva na stavu lekara koji nije lično progledao Mladića.

U obrazloženju, koje je potpisao sudija Alfons Orije, navodi se da odbrana nije pokazala da zdravstveno stanje optuženog opravdava da se zbog toga odgodi izricanje prvostepene presude, kao i da je, prema mišljenju nezavisnih stručnjaka i lekara u pritvoru Haškog tribunala, po njegovim rečima, njegovo stanje stabilno.

Što se tiče zahteva odbrane da se pokrene postupak protiv Falkea u saopštenju se navodi da sudsko veće nije nadležno po tom pitanju već je samo Mehanizam za međunarodne krivične tribunale nadležan da provodi i okonča sve postupke u vezi sa nepoštovanjem suda.

"Mehanizam je odgovarajuće telo koje treba da odredi da li ima osnova da je pojedinac odgovoran za nepoštovanje suda", navodi se u saopštenju.

Branioci generala Ratka Mladića zatražili su od Haškog tribunala da hitno zakaže ročište na kojem će se utvrđivati da li je Mladić procesno sposoban, te da se razmotri njihov zahtev za pokretanje postupka protiv glavnog haškog ljekara Pola Falkea.

U svom podnesku, Mladićevi advokati su ponovili raniji zahtev da se zbog toga odgodi izricanje prvostepene presude Mladiću, zakazano za 22. novembar, i da se prethodno odluči o njihovim zahtjevima.

Branioci tvrde da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršalo tokom njegovog boravka u pritvoru od proleća 2011. godine, usled neadekvatnog lečenja.

Sudije Haškog tribunala navele su u današnjoj odluci da izveštaji nezavisnih medicinskih stručnjaka i sudskih lekara „pokazuju da je zdravlje optuženog i dalje stabilno“.

Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Darko Mladić: Tražili smo odlaganje suđenja, zdravlje mog oca nam je najvažnije

Izvor: Blic, 11.Nov.2017, 15:01

Odluka sudskog vijeća Haškog tribunala da odbaci zahtev za odlaganje presude generalu Ratku Mladiću predstavlja veliku opstrukciju njegovog prava na lečenje, a odbrana od ponedeljka, 13. novembra, očekuje nove moguće dramatične poteze Haga, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić...On je rekao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.