Hag i Kosovo nisu za kampanju

Izvor: Blic, 07.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag i Kosovo nisu za kampanju

Za legitimitet Tribunala u Hagu bilo bi dobro da revidira odluku o puštanju Ramuša Haradinaja na slobodu, a istovremeno za Srbiju bi bilo mnogo korisnije i bolje da se ni Kosovo, a ni saradnja sa Hagom, ne zloupotrebljavaju u predizbornoj retorici, kaže za „Blic" predsednik Srbije Boris Tadić.

On ponavlja da je odluka posle koje je Ramuš Haradinaj pušten na slobodu skandalozna i pogrešna.

- Postoji more izjava očevidaca o zločinima nad Srbima, Romima i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Albancima u kojima je Haradinaj učestvovao i od kojih se diže kosa na glavi. Tražio sam od Tribunala da tužilaštvo uloži žalbu na presudu jer pravda mora biti zadovoljena i užasni ratni zločini moraju biti adekvatno kažnjeni. Del Ponteova je sama rekla da su mnogi svedoci na ovom procesu odustajali od svedočenja zbog zastrašivanja, a neki su bili ubijani. Dakle, tužilaštvo je svesno o čemu se radi, zato bi i za legitimitet Suda bilo korisno da revidira odluku.

Postavlja se pitanje legitimnosti Tribunala i istovremeno da li Srbija i dalje treba da sarađuje sa Tribunalom?

- Bilo bi bolje postaviti sledeće pitanje: da li je u interesu Srbije i njenih građana da se osumnjičeni za najstrašnije zločine slobodno šetaju? Ili je bolje da dobiju mogućnost da se na sudu suoče sa optužbama i brane se. Misli li iko da će se ikada zaceliti rane u sukobima devedesetih ukoliko se zločinci ne kazne. I to svi koji su krivi, bez obzira na naciju kojoj pripadaju.

Mislite li da Haški sud više ne može da se navodi kao prepreka za naše integracije u EU.

- Bilo bi za Srbiju mnogo korisnije i bolje da se ni Kosovo, a ni saradnja sa Hagom, ne zloupotrebljavaju u predizbornoj retorici. Nije dobro davati olake izjave kako bi se dobio koji glas, a nemati odgovornost za posledice izrečenog. Odluka Tribunala u slučaju Haradinaja apsolutno je nepravična i Srbija to ima pravo da kaže, ali bilo bi dobro da se političari uzdrže od emotivnih reakcija jer ni u kakvim okolnostima interes građana Srbije ne sme biti ugrožen. Parole ne mogu biti zamena za odgovornu državnu politiku.

NATO je pozvao Srbiju na intenziviranje dijaloga. Treba li Srbija uopšte da prihvati takav poziv?

- Srbija treba da unapređuje svoj status u programu „Partnerstvo za mir" i da kroz njega poboljšava i svoj vojni potencijal i svoj međunarodni položaj, kao ključni faktor mira i stabilnosti na Balkanu. Sve druge odluke, kada za to dođe vreme, doneće građani Srbije i to demokratsko pravo im ne sme oduzimati nijedna stranka niti pojedinac.

Kakav je vaš stav povodom odluke suda da Beogradu vrati zemljište Luke Beograd, a koje potražuju Mišković i Beko?

- U pitanju je prvostepena odluka i uzdržaću se od komentara dok ne postane punovažna. U principu, podržavam napore državnih organa da štite državnu imovinu. Takođe, važno je da se sve privatizacije stave u pravne okvire i da bogati ljudi, koje pežorativno zovemo tajkunima, najzad postanu privrednici koji otvaraju proizvodne pogone i stvaraju nova radna mesta. I koji, pritom, pokazuju visoku socijalnu svest. To će biti korisno i za državu i za njih same.

Koštunica: DS spreman da prizna Kosovo

Nosilac liste koalicije DSS-NS Vojislav Koštunica je ocenio da koalicija okupljena oko Demokratske stranke ima „slabu politiku i veliku propagandu" i upozorio da bi iza te propagande, u slučaju da koalicija kojoj je na čelu predsednik Srbije osvoji vlast, mogla da stoji namera priznavanja Kosova.

„Postoji pravilo da, kada se posegne za tako velikom propagandom i zastrašivanjem građana, kreatori te propagande pokušavaju nešto da prikriju", navodi Koštunica i dodaje da „sastav koalicije Čanak, DS, G17 i izjave lidera ove koalicije da oni svojim očima vide da je Kosovo nezavisno, možda upućuju na to da iza ove velike propagande zapravo stoji cilj da ova koalicija ako osvoji vlast prizna nezavisnost Kosova kao prve NATO države". Tadić: Izbori se ne dobijaju neistinama

Predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić smatra da je lider DSS Vojislav Koštunica izneo neistine kada je ocenio da iza koalicije koju predvodi DS stoji namera da se prizna nezavisno Kosovo. Umesto toga, kaže Tadić, bilo bi bolje da DSS i NS predstave svoj program građanima.

- DSS greši kada misli da je legitimno u političkoj kampanji iznositi klevete i neistine. Savetujem da se to ne radi ni u kampanjama ni van nje. Odbacujem neistine izrečene od lidera DSS. Imamo jedinstvenu politiku kojom branimo KiM i dosledno je zastupam. Toplo preporučujem DSS i NS da građanima predstave svoj program i kako vide Srbiju koja bi građanima trebalo da obezbedi bolji život. Podršku građana je teško dobiti agresijom i neistinama.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Ne zloupotrebljavati Hag i Kosovo"

Izvor: B92, 08.Apr.2008, 09:37

Beograd -- Boris Tadić izjavio da bi za Srbiju bilo bolje da se Kosovo i saradnja s Hagom ne zloupotrebljavaju u predizbornoj retorici...Tadić je dodao da bi za legitimitet Tribunala u Hagu bilo dobro da revidira odluku o puštanju Ramuša Haradinaja na slobodu. "Nije dobro davati olake izjave kako...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.