Hag: Žalba na oslobađanje Karadžića

Izvor: B92, 03.Jul.2012, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Žalba na oslobađanje Karadžića

Hag -- Tužilaštvo Haškog tribunala najavilo je da će uložiti žalbu na odluku Sudskog veća da oslobodi Radovana Karadžića po jednoj tački optužnice za genocid.

Optužnica je teretila Karadžića u dve tačke za genocid i u devet tačaka za progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, nehumana dela, uzimanje talaca, nasilje i napade na civile.

Sudije su ga 28. juna oslobodile jedne tačke optužbe za genocid, uz obrazloženje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da tužilaštvo nije iznelodovoljno dokaza koji bi podržali navode da je Karadžić odgovoran za masovna ubistva, proterivanje i progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva iz bosanskih gradova od marta do decembra 1992. godine.

Sudsko veće, medjutim, nije odbacilo preostalih 10 tačaka optužnice, medju kojima je i ona za genocid u Srebrenici 1995. godine. Karadžić je prethodno zatražio da bude oslobodjen po svim tačkama optužnice, tvrdeći da Tužilaštvo nije iznelo nijedan dokaz kojim bi potkrepilo navode o njegovoj odgovornosti za zločine.

Pravila Haškog tribunala omogućavaju optuženima da zatraže oslobadjanje po okončanju postupka tužilaštva. Tužilaštvo je danas podnelo zahtev za dozvolu da uloži žalbu na odluku suda o oslobadjanju Karadžića po jednoj tački optužnice, ocenivši da su sudije pogrešile u tumačenju zakona i činjenica.

Poslednji svedok tužilaštva saslušan je 4. maja, a početak dokaznog postupka odbrane Karadžića predvidjen je za 16. oktobar.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, posle višegodišnjeg bekstva i skrivanja, i potom izručen Hagu, a sudjenje mu je počelo krajem oktobra 2009. godine.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.