Hag: Karadžić se nije pojavio u sudnici

Izvor: Blic, Tanjug, 26.Okt.2009, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Karadžić se nije pojavio u sudnici

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, nije se u ponedeljak ujutru pojavio na početku sudjenja pred Haškim tribunalom, iz protesta što mu, kako tvrdi, sud nije dao dovoljno vremena za pripremu. Početak suđenja odložen je za sutra.



Pročitajte kako britanska štampa ocenjuje početak suđenja Radovanu Karadžiću

Predsednik sudskog veća sudija O Gon Kvon pozvao je Karaždića da se sutra pojavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u sudnici da bi suđenje "moglo da se neometano obavlja dalje" i zakazao pretres za 14.15 sati. Sudija Kvon je najavio da će sutrašnji pretres početi izlaganjem tužilaštva, odnosno iznošenjem optužbi protiv Karadžića.

Sudsko veće, pored predsedavajućeg Kvona iz Južne Koreje, čine Hauard Morison iz Velike Britanije i Melvil Berd iz Trinidada i Tobaga. Rezervni sudija je Flavija Latanci iz Italije.

Ispred zgrade Haškog tribunala okupilo se više desetina predstavnika, većinom žena, udruženja žrtava iz Srebrenice i drugih predstavnika bošnjačkih žrtava. Oni su nosili ogroman natpis: "Sramota Evrope! Genocid: 8106 ubijenih u Srebrenici 1995". Na drugom transparentu pisalo je: "Masovni ubica Karadžić - uhvatite Mladića".

Petronijević: Karadžić se ni sutra neće pojaviti u sudu

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić neće se ni sutra pojaviti u sudnici Haškog tribunala, izjavio je Tanjugu član njegovog pravnog tima za odbranu, advokat Goran Petronijević.

"Karadžić samo želi da mu se omogući fer suđenje tako što će mu se odobriti još 10 meseci za pripremu odbrane i početak suđenja, i ni u kom pogledu ne želi da opstruiše postupak", kazao je on i napomenuo da bi početak suđenja bez njegovog prisustva doveo u pitanje pravičnost procesa kao i kredibilitet Tribunala.

Prema rečima advokata, Karadžić, koji se pred Haškim sudom brani sam, neće se složiti ni sa eventualnom solucijom da mu se postavi branilac po službenoj dužnosti, jer bi "nametanje nespremnog branioca protiv njegove volje", takođe predstavljalo kršenje prava.

Osmočlani Karadžićev tim za odbranu, uz još petnaestak ljudi, već godinu dana obrađuje materijal od 1,1 miliona strana, 45.000 dokaza i više od hiljadu sati audio i video-materijala, istakao je Petronijević.

"Timu branilaca koji bi eventualno bili nametnuti odlukom sudskog veća trebalo bi barem dve godine da se pripreme za suđenje, a mi tražimo svega još deset meseci", podsetio je Petronijević i ocenio da je predlog Karadžićeve odbrane "kooperativan i da nije usmeren ka opstrukciji suđenja".

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je Tanjugu u subotu da Karadzić može da odbije da dođe u sud iz pritvorske jedinice u Šveneningenu, kao i da ne može da se natera da prisustvuje suđenju protiv svoje volje. Jelačićeva je naglasila da, u slučaju da se Karadžić danas ne pojavi na suđenju, sudskom veću stoji na raspolaganju više opcija, a jedna od njih je da i bez njegovog prisustva otvori glavni pretres, odnosno da započne suđenje.

Ona je objasnila da, prema Statutu tribunala, nije određena nijedna opcija kao obavezna, tako da će sudsko veće na čelu sa sudijom O-gon Kvonom proceniti situaciju, a zatim doneti odgovarajuću odluku.

Prema pravilima tribunala, jedna od opcija koja takođe stoji na raspolaganju sudskom veću je i da se Karadžiću, koji se brani sam, nametne branilac po službenoj dužnosti, ukoliko veće proceni da "okrivljeni svojim ponašanjem ometa vođenje sudskog postupka". Jelačićeva je ponovila da za sada nema indicija da se postupak neće odvijati prema zakazanom rasporedu, bez obzira na Karadžićeve najave bojkota suđenja.

Heler: Karadžiću nije dato dovoljno vremena da pripremi odbranu

Jedan od pravnih savetnika Radovana Karadžića, Kevin Heler, rekao je da razume njegovu odluku da se danas ne pojavi na početku suđenja, iako to nikome ne bi savetovao ni iz pravnih, ni iz moralnih razloga. Heler kaže da se potpuno slaže sa optuženim, koji se sam brani, da mu nije dato dovoljno vremena da se pripremi za odbranu. On smatra da nije tačno da je Karadžić za pripremu imao na raspolaganju 15 meseci, kao što Haški sud stalno navodi, budući da je toliko vremena proteklo od njegovog hapšenja. Heler je objasnio da je nova optužnica protiv optuženog objavljena tek u februaru ove godine i da je ona znatno drugačija od stare optužnice koja je bila na snazi kada je uhapšen.

"Vreme za pripremu odbrane počinje da teče od trenutka kada je saznao po kojim tačkama optužnice će mu se suditi, gde su počinjena krivična dela i šta mu se stavlja na teret", kazao je Heler.

Karadžić je u četvrtak obavestio Tribunal da njegova odbrana još nije spremna za suđenje, jer joj nije ostavljeno dovoljno vremena za pripremu i da se on zbog toga neće pojaviti u sudnici.

"Nijedan zastupnik na svetu ne bi mogao za ovo vreme obaviti pripremu odbrane. Trebalo je da ovaj najkrupniji proces dobije bar prosečno vreme za pripremu koje iznosi najmanje dve godine", istakao je Karadžić, dodajući da će, čim odbrana bude spremna, o tome obavestiti Veće i Tužilaštvo.

Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je 19. oktobra sudskom veću preciziranu optužnicu protiv Karadžića. Prema ovoj skraćenoj verziji optužnice, bivši predsednik RS optužen je, kao i u prethodnoj, po 11 tačaka za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući dve za genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Karadžić je 21. jula 2008. godine uhapšen u Beogradu, posle 12 godina skrivanja, a devet dana kasnije prebačen je u Hag. On od početka procesa negira krivicu i tvrdi da je 1996. zaključio sa amričkim diplomatom Ričardom Holbrukom sporazum o imunitetu, prema kome neće biti procesuiran pred Tribunalom u Hagu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na početku bez optuženog

Izvor: Večernje novosti, 25.Okt.2009, 22:05

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić kome u ponedeljak počinje suđenje u Haškom tribunalu, neće doći u sudnicu. Odluku sudija o daljoj sudbini procesa, rešio je da sačeka u - pritvoru

Nastavak na Večernje novosti...

Počinje suđenje Karadžiću

Izvor: Kurir, 26.Okt.2009

HAG - Početak suđenja bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću zakazan je pred Haškim tribunalom za danas, ali nije izvesno da će proces i početi uvodnom rečju optužbe, pošto je Karadžić najavio da se neće pojaviti u sudnici. Ukoliko se Karadžić, koji se brani sam, ne pojavi...

Nastavak na Kurir...

Hag: Radovan Karadžić se nije pojavio u sudnici

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Okt.2009

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nije se pojavio na suđenju. U slučajevima kada optuženi ometaju vođenje sudskog postupka Sudska vijeća su se odlučivala za mnoge opcije. Jedna od njih je i početi suđenje bez prisustva optuženog ili mu nametnuti advokata po službenoj...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Karadžić se nije pojavio u sudnici, suđenje odloženo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2009

HAG - Početak suđenja nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću odložen je danas za sutra, jer se nije pojavio u sudnici Haškog tribunala...Predsednik sudskog veća sudija O gon Kvon pozvao je Karadžića da se sutra pojavi u sudnici da bi suđenje "moglo da se neometano...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.