Gotovina tuži holandsku TV zbog Srba

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 12.Feb.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovina tuži holandsku TV zbog Srba

HAG - Haški optuženik Ante Gotovina tužio je holandsku televiziju NCRV zbog priloga u kome se iznose njegovi zločini protiv Srba u Bosni i Hercegovini i traži odštetu od 50.000 evra.

"Tužena televizijska kuća je 14. januara 2011. godine emitovala prilog u kojem je bivši holandski pripadnik UNPROFOR-a Stefan van Zanten lažno tvrdio kako je general Gotovina odgovoran za zločine koji su navodno, tokom 1992. godine, počinjeni protiv Srba u BiH, a navodno je zbog tih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ružnih događanja Van Zanten obolio od PTSP-a", naveo je Gotovin branilac Luka Mišetić, koji je podneo tužbu sudu u Amsterdamu.

U tužbi se dodaje da NCRV nije tražila izjavu druge strane što mora da učini po holandskim zakonima.

Gotovina je tvrdnje iz priloga nazvao "nebuloznim i neistinitim".

Ukazuje se takođe da je holandska televizija "da bi pojačala mučni dojam tokom emisije prikazivala jezive kadrove izmučenih Hrvata i Bošnjaka zatočenih u zloglasnom srpskom koncentracionom logoru Trnopolje, sugerišući su da su to Srbi u logorima pod kontrolom generala Gotovine".

Zbog svega toga, odbrana Gotovine od nadležnog suda u Amsterdamu traži sprovođenje odgovarajućeg postupka, odnosno da se zbog klevetanja javno izvini Gotovini u sledećoj emisiji i da izvinjenje objavi i na internet stranicama.

Uz to, traži se, da televizija Gotovini isplati 50.000 evra i da, kada ubuduće objavljuje nove priloge o generalu, traži i objavi njegovu izjavu ili njegovih zakonskih predstavnika.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.