Ceremonija zatvaranja Tribunala u Hagu 21. decembra

Izvor: RTS, 16.Nov.2017, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ceremonija zatvaranja Tribunala u Hagu 21. decembra

Ceremonija zatvaranja Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatijeg kao Haški tribunal, održaće se 21. decembra, a 10 dana kasnije će i zvanično biti zatvoren i prestaće da postoji, rečeno je "Tanjugu" u Tribunalu.
Iz Haga napominju da će do kraja novembra biti okončani svi prvostepeni i drugostepeni postupci koji se tiču ratnih zločina, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << budući da će prvostepena presuda Ratku Mladiću biti objavljena 22. novembra, a poslednja žalbena presuda u slučaju "Prlić" 29. novembra.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS), koji je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osnovao kako bi preuzeo sve preostale funkcije Tribunala već je preuzeo nadležnost nad žalbenim postupcima protiv Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja, kao i u ponovljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.
Ukoliko bude uložena žalba na prvostepenu presudu Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra, taj postupak će automatski preći u nadležnost Mehanizma, naveli su u Tribunalu.
Pre zvanične ceremonije zatvaranja, Tribunal će, kako kažu u tom sudu, održati prigodni skup 4. decembra 2017. u Njujorku, dok je poslednji akademski simpozijum planiran za 18. decembar u Hagu.
Podsećaju da je, u okviru priprema za zatvaranje, Tribunal u prethodne dve godine organizovao niz skupova o praksi njihovog rada, "kako bi drugima omogućio da njegova dostignuća koriste kao osnovu za dalji rad".
Tokom više od 24 godine rada Tribunal, osnovan 25. maja 1993. godine Rezolucijom 827 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija radi gonjenja počinilaca ratnih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije, je procesuirao je 161 optuženog, od kojih su više od polovine bili Srbi, uglavnom najvišeg politickog i vojnog ranga u Srbiji i Republici Srpskoj.
I pored zamerki na selektivnu pravde koju je delio svih ovih godina osuđujući uglavnom Srbe, Haški tribunal kaže da je ponosan na svoj rad.
"Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju je izuzetno ponosan na to što je presudio ili na drugi način priveo pravdi svako od 161 lica protiv kojih je tužilac podigao optužnice za zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije tokom sukoba devedesetih godina 20. veka", navode u tom sudu.
Srbima, koji su činili vojni i politički vrh tadašnje Srbije i RS su pred tim sudom izrečene kazne koje kada se saberu iznose oko 1.200 godina zatvora.
Protiv Izetbegovića optužnica, protiv Tuđmana bila u pripremi 
Sa druge strane, Haško tužilaštvo je od drugih naroda uključenih u sukobe optužilo mahom vođe paravojnih i terorističkih organizacija koji su nakon suđenja oslobađani od optužbi, kao što su Naser Orić, Ramuš Haradinaj, Ante Gotovina, Mladen Markač.
Jedan od trojice glavnih aktera u ratnim sukobima zbog kojih je Tribunal osnovan - nekadašnji predsednik Srbije i SRJ Jugoslavije Slobodan Milošević, 2005. godine je umro u pritvorskoj jedinici tog tribunala, dok druga dva aktera, iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine Franjo Tuđam i Alija Izetbegović izbegle su međuanrodnu pravdu jer su preminuli.
Protiv Izetbegovića je bila podignuta optužnica, dok je, prema rečima tadašnje glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte, protiv Tuđmana bila u pripremi.
Kada je u pitanju nasleđe ovog međunarodnog suda koje za njim ostaje, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je 2010. godine Rezolucijom 1966 Tribunalu dao mandat da omogući osnivanje informacionih i dokumentacionih centara u državama bivše Jugoslavije.
Ti centri će omogućavati digitalni pristup elektronskim primercima svih javnih spisa i arhivskog materijala Tribunala.
"Tokom više od 24 godine rada, Tribunal je stvorio ogromno bogatstvo sudskih dokumenata i spisa, koji uključuju dokaze, presude, naloge, odluke, svedočanstva hiljada svedoka, dokazne predmete i transkripte i audio-vizualne snimke postupaka vođenim pred njim", navode u Tribunalu. 
Dodaju da ti spisi predstavljaju izuzetno vredan izvor informacija o radu Međunarodnog suda kao i o događajima koji su se dogodili u bivšoj Jugoslaviji tokom sukoba devedesetih godina 20. veka. 
"Osim što će biti od ogromne važnosti i vrednosti žrtvama i članovima njihovih porodica, oni su takođe izuzetan izvor za pravne stručnjake koji se bave predmetima u vezi s ratnim zločinima, kao i za nacionalne vlasti, nevladine organizacije, predstavnike akademske zajednice, pedagoge, istoričare, novinare i druge predstavnike civilnog društva aktivne na polju tranzicijske pravde", smatraju u Tribunalu.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Haški sud „izuzetno ponosan“ na svoj rad

Izvor: Vostok.rs, 17.Nov.2017, 10:15

Ceremonija zatvaranja Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je poznatiji kao Haški tribunal, biće održana 21. decembra, a 10 dana kasnije će i zvanično biti zatvoren i prestaće da postoji, rečeno je Tanjugu u Tribunalu.. . Iz Haga napominju da će do kraja novembra biti okončani...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.