Izvor: N1 televizija, 21.Nov.2018, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Takse - "zagrevanje" pred dijalog ili i pred izbore?

Politička odluka sa ekonomskim posledicama - tako nove takse od 100 odsto tumači srpska strana. Ipak, analitičari ne misle da je dijalog ugrožen, ali kažu da se i Aleksandar Vučić i Hašim Tači spremaju za izbore.

Izvor: N1

Dobro jutro, plazma ili jafa - kada jednom nestanu, da li će ih ponovo biti na rafovima prodavnica na Kosovu? Resorni ministar smatra da neće i dodaje da se ovako >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ne ponašaju ni "države u ratu".

"Ovo znači definitivno obustavu svake vrste trgovine između centralne Srbije i Kosova, nema tog proizvođača iz Srbije koji može da bude konkurentan sa ovolikim taksama, porezima i carinama koje se uvode. Bolje da su rekli zabrana", navodi ministar trgovine Rasim Ljajić.

Stvari slično vide i u Privrednoj komori - kažu da Priština ne razume kako funkcionišu privreda i kompanije, kao i da će osim srpske privrede, štetu imati i potrošači na Kosovu.

"Videli smo da je samo podizanje taksi za 10 odsto povećalo cene osnovnih namirnica na Kosovu za 10 odsto. Dakle, pre svega građani na Kosovu i Metohiji imaju problem sa tim", navodi predsednik PKS Marko Čadež.

Ranije tokom dana, pre nove odluke Prištine, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da dijaloga u Briselu neće biti sve dok se ne povuku takse koje su, u tom trenutku, iznosile 10 odsto. Međutim, čini se da je znao za namere kosovske strane:

"Da mi je neko ranije rekao da je moguće da neko uvodi takse, ja bih rekao da to pripada ne 21. nego 17. veku. Ne znam šta da kažem, šta će uraditi. Nadam se da neće biti takvih poteza u budućnosti, ali moramo da budemo spremni na to".

Spremni na sve, naročito za izbore, odgovaraju analitičari.

"Ovo je politika statusa kvo. Znači, mi smo svakim danom sve dalje i dalje od politike normalizacije. Da li je ovo kraj dijaloga? Ne! Ja tvrdim već mesecima da će oni na izbore", kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

"Nastavak dijaloga sledi, čim se dignu ovako tenzije, preko lestvice normalnosti - znači da će nastaviti dijalog, to je potpuno jasno. Izora će biti pre nego što neviđeni plan za Kosovo postane viđen", ocenjuje politički analitičar Cvijetin Milivojević.

Jer su, kažu, i Vučić i Tači najjači na domaćem terenu dok su što ekonomski što politički sukobi na snazi.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Takse od 100 posto na srpsku robu Beograd tumači kao političku odluku

Izvor: N1 televizija, 21.Nov.2018

Politička odluka sa ekonomskim posledicama - tako nove takse od 100 odsto tumači srpska strana. Ipak, analitičari ne misle da je dijalog ugrožen, ali kažu da se i Aleksandar Vučić i Hašim Tači spremaju za izbore...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.