Izvor: B92, 13.Maj.2010, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tačijev rođak oštetio budžet?

Priština -- Rođak Hašima Tačija oštetio KEK za osam miliona evra, pišu prištinski mediji.

Rođak kosovskog premijera Hašima Tačija, direktor javnih nabavki u KEK-u Nijazi Tači, oštetio je tu kompaniju za osam miliona evra, odlukama za kupovinu struje po 20 odsto višoj ceni, prenosi prištinski list "Koha ditore".

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />U izveštaju američkih savetnika iz USAID-a, navodi se da je Nijaz Tači odobrio kupovinu struje od novembra 2008. do maja 2009. godine 20 odsto skuplju nego što je to uobičajeno.

"Koha ditore" prenosi navode izveštaja savetničke firme "PA Konsalting", upućenog USAID-u, prema kojem se vidi da je u KEK-u nepotrebno potrošeno osam miliona evra.

"Uprkos svim upozorenjima KEK-u da ne treba da kupuje struju po visokoj ceni kako bi potrošači kategorije B i C imali struju 24 časa, na osnovu uputstava MER/Vlada Kosova, KEK je ugovorio cenu od 41 miliona evra za pomenuti period", navodi se u izveštaju.

KEK je u to vreme zbog objektivnih okolnosti isključio bio svoje agregate za proizvodnju struje i sa druge strane bio primoran da uvozi struju na osnoovu svojih ugovora.

Isti iznos, oko 40 miliona evra, bio je potrošen do početka 2010 godine.

KEK je struju kupovao, navodi se, od srpskih kompanija, "EFT" u vlasništvu Vuka Hamovića i "Rudnap", Vojina Lazarevića.

U izveštaju se dodaje da su obe kompanije pod istragom zbog njihovoh delatnosti u vezi energetike.

Poslednji slučaj se dogodio kada su se ove dve kompanije našle na sudu u Bosni i Hercegovini.

Istražitelji Evropske komisije opisali su ove dve kompanije kao balkansku mrežu energetike.

U slučaju sa KEK-om, po mišljenju istražitelja EK-a, kompanija "EFT" je vršila sumnjive transakcije preko grčke banke "Artesia".

Službenici KEK-a negiraju da su zvanično dobili izveštaj od strane američkih savetnika.

"KEK nijednom nije posedovao izveštaj 'PA Konsalting' kojim se vi rukovodite. Rukovodstvo KEK-a nijednom nije dobiijao savete od "PA Konsultinga' da ne potpiše ugovore o kojima se priča", rekao je Viktor Budžala, portparol ove korporacije.

Po njegovim rečima, KEK nije upoznat sa izveštajem i nijednom nije dobijao preporuke od strane "PA Konsultinga" u vezi ovog pitanja.

"KEK je tražio objašnjene od 'PA Konsaltinga’ u vezi sa ovim izveštajem, tražio je da se upozna sa njegovim sadržajem i na kraju je tražio objašnjenje, zašto nijednom nije dobio preporuke koje se navode u izveštaju", rekao je Budžala nakon što je dobio pitanja u vezi oovog izveštaja.

Što se tiče tendera, Budžala je rekao da je on poništen juna 2008. godine od strane Borda direktora KEK-a, nakon sugestija Ministarstva energetike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.