Tači naredio opštu mobilizaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2011, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači naredio opštu mobilizaciju

PRIŠTINA -

Kosovski premijer Hašim Tači izdao je naredbu o opštoj mobilizaciji kosovskih bezbednosnih agencija i naredio podizanje spremnosti na najviši stepen pripravnosti i gotovosti kako bi, kako je rekao, kosovske bezbednosne agencije svim raspoloživim sredstvima odgovorile" u slučaju povrede državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova".

Tači je izdao naredbu kosovskim bezbednosnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agencijama, kosovskoj policijskoj službi, kosovskim bezbednosnim snagama i obaveštajnim službama da nastave sa doslednom primenom odluke vlasti u Prištini, o provođenju recipročnih mera zabrane uvoza i izvoza sa Srbijom i BiH.

On je, s ciljem obedinjavanja aktivnosti kosovskih bezbednosnih agencija, sazvao hitan sastanak saveta za bezbednost, u čijem su radu učestvovali i predstavnici Srba, javlja dopisnik Srne sa Kosova.

Zaključeno je da su "bezbednosne agencije Kosova 25. jula delovale na bazi ustava i zakona Kosova, s ciljem uspostavljanja reda i zakona na celoj teritoriji Kosova".

Tači je preuzeo ulogu glavnokomandujućeg kosovskim bezbednosnim agencijama, policijom, kosovskim bezbednosnim snagama i obaveštajnom službom i u tom kontekstu izdao naredbu o objedinjavanju i koordinaciji aktivnosti tih službi.

On je zatražio i dobio podršku svih članova saveta da, u okviru koordinacije aktivnosti, uspostavi blisku saradnju sa međunarodnim mehanizmima, prisutnim na Kosovu, kojima je postavio uslov da se koordinacija mora uspostaviti isključivo u skladu sa ustavom i zakonima Kosova.

U skladu sa naredbom o opštoj mobilizaciji bezbednosnih agencija, Tači je naredio podizanje spremnosti na najviši stepen pripravnosti i gotovosti kako bi, kako je rekao, kosovske bezbednosne agencije svim raspoloživim sredstvima odgovorile u slučaju povrede državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Tači je pod okriljem navodne brige o svim građanima, posebno o onima na severu Kosova, izdao nalog svim državnim institucijama, ministarstvima, javnim preduzećima i ustanovama da preduzmu mere za priticanje u pomoć ugroženom stanovništvu na severu Kosova, posebno u dostavljanju lekova i životnih namirnica, kako bi se sprečila, kako je rekao, moguća humanitarna katastrofa.

Tači je, u naredbi o objedinjavanju aktivnosti, naložio da kosovske bezbednosne agencije koordinišu akcije sa međunarodnim mehanizmima na deblokadi puteva, kako bi se odmah uspostavila sloboda kretanja za ljude i robu.

Do tada, Tači je naložio da se otvore "novi koridori" snabdevanja stanovništva na severu Kosova, ali je upozorio da agencije "ne smeju dozvoliti narušavanje suvereniteta Kosova i dovođenje u pitanje odluke o uspostavljanju mera reciprociteta" na carinskim punktovima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.