Tači i Dačić: Bez govora o statusu

Izvor: B92, 06.Nov.2012, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači i Dačić: Bez govora o statusu

Rim/Beograd/Zagreb -- Premijer Ivica Dačić kaže da sutra u Briselu neće biti reči o priznanju Kosova. Da status neće biti tema razgovora, poručio je i premijer Kosova Hašim Tači.

"Apsolutno je nemoguće da Srbija prizna ovako proglašenu nezavisnost Kosova", naglasio je premijer Srbije.

Dačić je rekao da Tači "može da izjavljuje šta god hoće". "Nemamo ništa protiv da razgovaramo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o totalnoj i potpunoj normalizaciji odnosa, a to podrazumeva dogovor sa Srbijom i kompromis", kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, važno je da EU taj dijalog vodi statusno neutralno i da nema prisiljavanja da Srbija nešto mora da uradi ukoliko želi da dobije datum za početak pregovora sa EU ili članstvo u Uniji.

"Mi imamo inicijativu, predlažemo i želimo da se to pitanje što pre reši, ali da bi se rešilo, ti predlozi moraju da poštuju legitimne interese i Srba i Albanaca na Kosovu", istakao je on.

Srbija ima spremne konkretne odgovore na konkretna pitanja, kaže direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

“Na ovom sastanku će se razogovarati o onome što je do sada dogovoreno ali i o nekim stvarima za koje će Srbija iskazati veliki interes. Za nas je od ogromnog značaja i naše kulturno nasleđe položaj svih ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, ali u ovom trenutku je rano reći koje će to bitri teme. Treba reći da mi nismo sami u ovim pregovorima, važno je da se pregovori nastavljaju i nadamo se da niko neće vršiti njihovu opstrukciju”, kazao je Vulin.

Dačić je objasnio da sutrašnji sastanak sa visokom predstavnicom EU i kosovskim premijerom, već drugi takav, predstavlja nastavak dogovorenog i naglasio da je Beograd spreman za potpunu normalizaciju odnosa s Prištinom, ali da to podrazumeva dogovor i kompromis sa Srbijom.

"To nije nikakav spektakularni sastanak, to je deo onoga što smo se dogovorili - da nastavimo i da stalno vodimo dijalog, da otvoreno razgovaramo o svim pitanjima", rekao je Dačić.

Dodavši da očekuje razgovor koji će dotaći mnoge teme, Dačić je rekao da je prvi sastanak naišao na dobar odjek u svetu i da je za Srbiju veoma bitno da se taj trend nastavi i dalje.

Prema njegovim rečima, važno je i da se to pitanje ne ostavlja nekim budućim generacijama.

"Ako ga ne reši ova vlada, teško će se bilo koja druga usuditi da ga rešava", rekao je Dačić.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je u Zagrebu da će sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem sutra u Briselu razgovarati o sprovođenju do sada postignutih sporazuma Beograda i Prištine, ali da neće biti reči o statusu Kosova.

Na konferenciji za novinare, posle razgovora sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, Tači je rekao da Beograd treba da odustane od paralelnih struktura bezbednosti na Kosovu, kao ostataka politike Slobodana Miloševića, kao i da je važno da se hitno reši sudbina 1.800 Albanaca nestalih s Kosova.

Upitan da li je spreman da sa Dačićem razgovara o srpskoj platformi za Kosovo, Tači je kazao da Srbija nema ni moralno, ni političko ni zakonsko pravo da rešava pitanja Kosova.

"Status Kosova je proglašenjem nezavisnosti jednom zauvek rešen", kazao je Tači.

On je dodao da Kosovo ide prema evroatlantskim integracijama što će, ocenio je, doprineti stabilnosti ne samo Kosova, već čitavog regiona.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović kazao je da veruje da će vlada u Beogradu biti razumna i pragmatična u razgovorima s Prištinom.

DS: Problematično što još nema platforme

Drecun: Platforma za nekoliko dana

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da platformu za Kosovo i Metohiju očekuje svakog dana i da će na sutrašnjem sastanku Dačića i Tačija biti usaglašavani detalji za početak dijaloga Beograda i Prištine.

"Ovaj sastanak treba više da bude u radnoj varijanti, da se dogovore neke procedure, intenzitet sastajanja, da se dogovore detalji za početak dijaloga. Za taj sastanak nije potrebna platforma", rekao je Drecun.

Poslanik DS-a Borislav Stefanović izjavio je da je problematično to što premijer Srbije Ivica Dačić već drugi put ide na sastanak s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Brisel a da nije doneta državna platforma za pregovore.

"Postavlja se pitanje o čemu se razgovara tamo. Nije jasno na osnovu kog dokumenta se razgovara, šta je naš plan i šta želimo da postignemo", rekao je Stefanović novinarima u parlamentu.

On je rekao da DS očekuje da vidi vrlo jasne korake i pokazatelje toga šta je strategija Srbije.

"Tužno je što glavni akteri vlasti nemaju predstavu šta u platformi piše, ali ni što niko iz opozicije, niti javnost ne zna ništa o platformi", rekao je Stefanović, bivši šef pregovoračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom.

DSS, pak, ocenjuje da je nedopustivo što premijer Srbije Ivica Dačić ide na razgovore sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, jer ga Skupština za to nije ovlastila.

LDP: Neće biti ništa od susreta

Poslanik Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić rekao je da će novi sastanka Ivice Dačića i Hašima Tačija ponovo biti sveden na interpretacije večere, ličnih odnosa i na to šta je ko duhovito rekao, a da suštinskog pomaka neće biti.

"Baš zbog toga što je platforma tajna, što parlament nije raspravljao o njoj, mislim da ne možemo ništa da očekujemo od sutrašnjeg sastanka", rekao je Đurić novinarima u Skupštine Srbije.

Đurić je dodao da Srbija nema usaglašen stav o pregovorima i da se narednih dana mora razgovarati o platformi o Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.