Tači: Predstavljeni smo kao država

Izvor: B92, 11.Jul.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Predstavljeni smo kao država

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da će Kosovo biti prisutno na svim samitima i da će biti predstavljeno kao država i da Beograd to treba da zna.

Tači je to rekao komentarišući otkazivanje učešća srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića na Kroacija samitu u Dubrovniku, prenosi prištinski dnevni list "Ekspres". "Beograd, sa ovom politikom mentaliteta prošlosti, treba da zna da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će Kosovo biti na svakom samitu, na svakoj konferenciji i da će biti predstavljeno kao nezavisna država", rekao je Tači.

Tači je učestovao na Kroacija samitu 2009. pod nazivom "Evropski strateški imperativi: energija, investicije i razvoj", na koji je bio pozvan i Jeremić, ali je otkazao dolazak u "znak protesta zbog načina na koji je tretiran premijer Kosova", piše "Ekspres".

Jeremić je u četvrtak izjavio da je otkazao učešće na Kroacija samitu jer je Hrvatska "u poslednji čas izigrala dogovor o formatu učešća predstavnika Srbije i privremenih institucija Kosova".

"Takvo reagovanje nije dobro i nije u skladu sa demokratskim vrednostima, a nije dobro ni za međususedne odnose", izjavio je Tači i ponovio stav da je "perspektiva i Kosova i Srbije, kao posebnih država, integracija u evro-atlantskim strukturama".

Tokom samita u Dubrovniku, Tači se sastao sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem i predstavnicima drugih zemalja.

"Bio je to izvanredan sastanak. Sa Đukanovićem delimo iste stavove po pitanju evroatlantske perspektive naših država", rekao je Tači i ocenio da su dve zemlje "kao najmlađe države u regionu manifestovale napredak i dobru saradnju".

Kosovski premijer je najavio da će "Kosovo i Crna Gora ubrzo uspostaviti diplomatske odnose", ali nije precizirao kada.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tači: Kosovo će kao država učestvovati na svim samitima

Izvor: Blic, 11.Jul.2009

Komentarišući otkazivanje učešća srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića na Kroacija samitu u Dubrovniku, premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da će Kosovo biti prisutno na svim samitima i da će biti predstavljeno kao država, i da Beograd to treba da zna, preneo je prištinski dnevni list...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.