Tači Kurtiju: Predložite mandatara ili odustanite

Izvor: RTS, 10.Jan.2020, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači Kurtiju: Predložite mandatara ili odustanite

Kosovski predsednik Hašim Tači podsetio je lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija da čeka predlog mandatara za sastav sledeće kosovske vlade, jer je u svojstvu predsednika dužan da imenuje kandidata ili kandidatkinju za budućeg premijera.
U pismu Aljbinu Kurtiju, Hašim Tači ga podseća da  je dužan "kao predsednik Kosova da preduzmem akciju bez daljeg odlaganja, prateći sve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ustavne korake za građane Kosova, da što pre dobiju vladu".

Tači dodaje da mu je prema postojećim načelima pružio priliku i dosledno tražio da predloži kandidata za premijera.
Tači je naveo da prema odluci Ustavnog suda nije isključeno da "dotična stranka ili koalicija odbiju da preuzmu funkciju".
U slučaju, prihvatanja ili odbijanja mandata, Tači je od Kurtija zatražio da ga obavesti, kako bi mogao da preduzme sve korake utvrđene Ustavom i imenovao kandidata ili kandidatkinju za premijera da formira kosovsku vladu.

Tačijevo pismo je reakcija na prozivke da je pre dva dana istekao rok od 48 sati koji je 6. januara dao Kurtiju da predloži kandidata za premijera.
Lideri Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje još nisu postigli sporazum za sledeću koalicionu kosovsku vladu.
Mediji u Prištini navode da ima novih ponuda na stolu i da Isa Mustafa i Aljbin Kurti nastavljaju pregovore, tri meseca pošto su 6. oktobra održani vanredni parlamentarni izbori.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TAČI PORUČIO KURTIJU: Kasni sa dostavljanjem mandatara Vlade, može i da ODUSTANE

Izvor: Blic, 10.Jan.2020

U očekivanju još jednog susereta lidera dve najuticajnije albanske partije, Aljbina Kurtija i Ise Mustafe, predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, upozorio je predsedika Pokreta Samoopredeljenje da kasni sa dostavljanjem imena mandatara, ali i da može da odbije tu mogućnost.

Nastavak na Blic...

Tači od Kurtija zahteva da što pre dobije ime mandatara

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jan.2020

Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je danas od lidera pokreta Samoopredeljenje (PS) Aljbina Kurtija da što pre dostavi predlog za mandatara za sastav nove Vlade Kosova...U pismu Tači citira i jednu od tačaka odluke Ustavnog suda iz 2014. godine u kojoj se kaže da ukoliko pobednička stranka...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.