Tači: Kosovo ima podršku u UN

Izvor: B92, 24.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Kosovo ima podršku u UN

Hašim Tači (FoNet)

Priština, Rim -- Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da Kosovo uživa veliku podršku u Ujedinjenim nacijama.

Govoreći na sednici Vlade Kosova o sednici Saveta bezbednosti UN-a i o susretima koje je imao u Njujorku, Tači je rekao da je Kosovo dobilo podršku zbog politike koju Vlada vodi, kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu, uz negovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobrosusedskih odnosa i saradnje sa međunarodnim institucijama, Kforom i novom misijom EU.

Tači je ocenio da je njegova poseta Njujorku bila korisna i što se tiče lobiranja i priznavanja nezavisnosti Kosova.

Prema njegovim rečima, u susretima sa predstavnicima latinoameričkih država i zemalja Islamske konferencije dobio je potrebnu podršku.

Kosovski premijer je rekao da očekuje da će se proceš priznavanja nezavisnosti Kosova intenzivirati posle stupanja na snagu novog Ustava Kosova.

Govoreći o pretenzijama, kako je naveo, "susedne države Srbije" da održi lokalne izbore na Kosovu, Tači je rekao da je to bila nezaobilazna tema i u Njujorku.

On je pozvao građane Kosova da te pretenzije prevaziđu odmerenošću i hladnokrvnošću svih građana Kosova.

Tači je rekao da je stav vlade Kosova jasan - radi se o ilegalnoj pretenziji i rezultati tih izbora će biti nelegitimni i neće biti priznati ni od koga.

D'Alema: Zabrinuti smo za Balkan

Italijanski ministar inostranih poslova Masimo d'Alema izjavio je danas u Rimu da je veoma zabrinut za stabilnost Balkana koja, po njegovom mišljenju, može biti ugrožena "nedovršenim poslom" na Kosovu.

"Postoji velika zabrinutost za Balkan jer je 'slučaj Kosovo' vrlo osetljivo pitanje, kadro da u Srbiji ojača nacionalistički osećaj i da tu temlju odvede u izolaciju. To bi bio veoma ozbiljan faktor nestabilnosti za ceo Balkan", izjavio je D'Alema italijanskoj verziji američkog kanala CNBC.

D'Alema, koji se zalagao za nezavisnost Kosova, ali istovremeno i za hitan i bezuslovan prijem Srbije u Evropsku uniju, smatra - kako je prenela agencija ANSA - da se na Kosovu "igra otvorena i vrlo delikatna utakmica" u kojoj bi "Italija mogla da odigra važnu ulogu".

"Žao mi je što moram da tu 'utakmicu' napustim pre vremena", izjavio je D'Alema koji će u maju, kao i cela vlada Romana Prodija, predati dužnost novom premijeru Silviju Berluskoniju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.