Tači: Jablanović nije bio profesionalan

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Feb.2015, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Jablanović nije bio profesionalan

NJUJORK - Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači izjavio je danas da srpski ministar u kosovskoj vladi Aleksandar Jablanović nije smjenjen zbog toga što je Srbin, već zato što nije bio dovoljno profesionalan.

Tači je, takođe, na sjednici Savjeta bezbjednosti posvećenoj situaciji na Kosovu i Metohiji, poručio da je "Trepča kosovska i da Kosovo odlučuje o Trepči".

Rješenje za to pitanje, prema njegovim riječima, odloženo je pošto "međunarodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << administracija na Kosovu nije bila spremna da se suoči s političkim pritiscima koje bi ono donijelo".

Tači je rekao i da su u novoj vladi u Prišini zastupljene sve zajednice, uključujući Srbe sa sjevera Kosova.

"Ove sedmice, premijer Mustafa smenio je člana vlade, jednog od predstavnika srpske zajednice, ne zbog njegove (etničke) pripadnosti, već zato što nije pokazao profesionalnost kakva se očekuje od predstavnika vlade", rekao je on.

"Srbija je to iskoristila za politički napad na Kosovo", dodao je Tači.

On je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, trenda srpske strane da odugovlači sa sprovođenjem Briselskog sporazuma i miješa se u unutrašnje stvari Kosova.

Govoreći o problemu masovne ilegalne migracije građana Kosova u zemlje EU u posljednje vrijeme, Tači je ocjenio da oni bježe s Kosova "zbog nemogućnosti da legalno emigriraju u zemlje EU".

On je dodao i da je Kosovo u pripremama, u koordinaciji sa evroatlantskim partnerima, za tranziciju na kosovske oružane snage, koje će, kako je kazao, biti profesionalne i multietničke, spremne da doprinesu regionalnom miru i globalnoj bezbjednosti.

Predstavnik Prištine je, kao i obično, pozvao države članice UN koje nisu priznale Kosovo da to učine.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Nju Jork,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.