Tači: Idem u Brisel da stavim tačku

Izvor: B92, 28.Mar.2013, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Idem u Brisel da stavim tačku

Priština -- Za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine biće odlučujući razgovori 2. aprila u Briselu, izjavio je danas u kosovskom parlamentu premijer Hašim Tači.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Tači je tokom redovnog izveštavanja o poslednjoj rundi dijaloga istakao da su fundamentalna nesaglasja oko nadležnosti zajednice opština sa srpskom većinom bila glavni razlog što runda koja je održana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 20. marta nije okončana sporazumom.

Prema Tačijevim rečima, sporazum neće obuhvatiti samo pitanje zajednice i bezuslovno rasformiranje paralelnih struktura, već i ostala osetljiva pitanja kao što su nestale osobe, pitanje energetike, telekomunikacija i slično.

"Integralni deo sporazuma će biti i plan sprovođenja sa agendom i određenim vremenskim rokovima", kazao je Tači.

"Srbija ima za cilj, napomenuo je, da stvori treći sloj vlasti na Kosovu i da asocijacija opština sa srpskom većinom ima izvršne nadležnosti. Tako nešto nikada se neće desiti. Nikada i ni pod kakvim okolnostima nećemo prihvatiti nešto što će kršiti ustavni poredak", upozorio je Tači, dodavši da se jedan problem neće rešiti tako što će se stvoriti još veći problem.

"Nećemo dozvoliti da se na Kosovu recikliraju neuspeli modeli, bilo da se radi o Republici Srpskoj, ili o nekoj podeli, autonomiji ili specijalnom statusu Kosova", kazao je on.

On je rekao i da u Brisel odlazi kako bi bilo završeno jedno poglavlje i otvorena nova etapa saradnje i mira u regionu.

U raspravi koja je na trenutke bila veoma žustra i kritična poslanici su iznosili stavove do brige za puno ostvarivanje Ustava i zakona Kosova i plana Martija Ahtisarija, za šta su se zalagali poslanici Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova do negiranja svega što se želi postići sporazumom, što su kritikovali poslanici Pokreta Samoopredeljenje.

Poslanica u kosovskom parlametnu Rada Trajković rekla je da je Beograd u pravu kada traži zajednicu srpskih opština koja će povezati Srbe i obezbediti funkcionisanje koje podrazumeva institucionalnu i funkcionalnu borbu za njihov opstanak na Kosovu.

Trajkovićeva je navela da je, uzimajući u obzir ono što se desilo Srbima na Kosovu, Beograd u pravu kada traži zajednicu srpskih opština koja će povezati Srbe i preko koje će svi funkcionisati na način koji podrazumeva institucionalnu i funkcionalnu borbu za opstanak.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.