Izvor: B92, 25.Feb.2009, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Godina istorijskog uspeha

Priština -- U intervjuu TV mreži Juronjuz, kosovski premijer Hašim Tači, i pored teške ekonomske situacije na Kosovu, smatra da je protekla godina istorijski uspeh.

Godinu dana nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, strani vojnici su i dalje prisutni u velikom broju, električne energije nema dovoljno, a gotovo 50 odsto stanovnika nema zaposlenje. Međutim, premijer Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hašim Tači kaže da je ipak protekla godina - godina istorijskog uspeha.

"Odluka da Kosovo postane država donela je više mira, stabilnosti, regionalne saradnje, i evropsku perspektivu. Naša država ima simbole oko kojeg se ujedinjuju i koji su važni svim građanima. Stvorili smo demokratsko okruženje u multietničkom društvu", rekao je Tači u intervjuu Juronjuzu.

Na pitanje šta se dogoditi sa severnim delom Kosova, Tači je rekao da je budućnost Kosovske Mitrovice budućnost Kosova.

"I dalje tamo ima nekih ekstremnih glasova, ali oni ne predstavljaju srpsko stanovništvo. Srbi su deo naših institucija. Ipak, misija EULEKS-a je sada raspoređena na celoj teritoriji Kosova. Institucije u Prištini takođe postepeno uspostavljaju ovlašćenja na severu, i uskoro neće biti mesta za paralelne, nezakonite i ekstremističke strukture”, rekao je kosovski premijer.

"Verujem da će u 2009. godini Kosovo priznati još više država, čak i naš sused Srbija. Kosovo je spremno da u Beogradu otvori ambasadu, na isti način na koji je, volim da verujem da je tako, Beograd spreman da otvori ambasadu u Prištini. Tako će u našem regionu mir zauvek zavladati", kazao je Tači.

Ceo intervju sa Hašimom Tačijem možete pročitati ovde.

Moskva: Projekat nezavisnog Kosova propao

Ambasador Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov smatra da projekat nezavisne države Kosovo nije uspeo, što pokazuje činjenica da Kosovo nije član međunarodnih organizacija, Ujedinjenih nacija i OEBS-a.

Čižov u intervjuu za ”Novosti” kaže da Kosovo ima velikih problema sa ekonomijom, a mnoge zemlje stoje na čvrstom stavu da novu državu neće priznati, čak i u slučaju da to učini zvanični Beograd.

"Razgovarao sam ovih dana sa onima koji pozitivno gledaju na priznavanje Kosova. Jedino što su pobornici nezavisnosti godinu dana posle proglašenja mogli da mi kažu jeste - nije moglo biti gore", kazao je ruski diplomata.

On ne smatra da će broj zemalja koje će priznati Kosovo brzo rasti. "U zemljama Evropske unije pet država su izabrale da ne priznaju Kosovo. I neke od prestonica ovih država stoje na jakim pozicijama - nećemo priznati Kosovo, pa makar i Beograd to učinio", kaže on.

"Mislim da je prva godišnjica od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova vreme da se analizira šta se desilo u prethodnih godinu dana. Niko ne može da tvrdi da je ovaj projekat doživeo totalni uspeh. I sve to pokazuje situacija na terenu. A da ne pričam o uslovima u kojima žive Srbi na Kosovu", rekao je Čižov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.