Izvor: Blic, Beta, 15.Jul.2009, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Beograd priznaje Kosovo

Srpski zvaničnici na internim međunarodnim sastancima priznaju nezavisnost Kosova kao realnost i to sve otvorenije govore, izjavio je juče predsednik Vlade Kosova Hašim Tači novinarima beogradskih redakcija. Tači se, dokazujući tu, kako je rekao, „novu volju Beograda", pozvao na neke odluke koje nije želeo da precizira.

- Politički lideri iz Beograda, na međunarodnim konferencijama, takvo mišljenje i meni su izjavili, rekavši da je nezavisnost Kosova realnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - naglasio je Tači, koji je dodao da je to što je Srbija polako počela da priznaje Kosovo, jedina dobra stvar koja dolazi iz Beograda.

- Na internim sastancima sa međunarodnim prijateljima politički lideri iz Beograda priznaju nezavisnost Kosova kao realnost. Mnogo toga verovatno niste čuli, ali kada ste videli neke odluke, verovatno ste se i vi začudili. Politika Beograda je politika čuda - rekao je premijer Kosova. On je, međutim, odbio da otkrije imena beogradskih zvaničnika jer „ne bi želeo da svojom izjavom pokvari volju Beograda.

Premijer Kosova nije želeo da otkrije ni na čemu je Kosovo zasnovalo odbranu pred MSP u Hagu, ali je dodao da ima potpuno poverenje u tu instituciju. Na pitanje da li će Priština prihvatiti mišljenje MSP i ako ne bude povoljno za njih, Tači je odgovorio da će „mišljenje suda na kraju proceniti". On je odbacio mogućnost podele Kosova rekavši da se „ne bavi pijacom i raspodelom teritorija".

Šef Euleksa Iv de Kermabon najavio je da bi naplata carina na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak mogla da bude sledeći korak te institucije. Piter Fejt, specijalni izaslanik EU na Kosovu, ocenio je da je za približavanje Srbije EU potrebno da se između Beograda i Prištine uspostavi minimalni kontakt i da se održi nivo komunikacije u domenu policije i suda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.