Tači: Ban prihvatio novu realnost

Izvor: B92, 24.Jul.2012, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Ban prihvatio novu realnost

Priština -- Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je generalni sekretar UN Ban Ki Mun "prihvatio novu realnost na Kosovu".

Tači je na konferenciji za novinare, održanoj posle sastanka, dodao da je Ban prihvatio i stremljenje naroda Kosova za učlanjenjem u EU i NATO.

Kosovski premijer je naveo da UN nemaju nikakvu ulogu u dijalogu Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima.

Tači je dodao da je više od polovine zemalja članica UN priznalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo i istakao da je prvog čoveka svetske organizacije informisao o aktuelnim kretanjima i velikom napretku koji je postignut na Kosovu nakon proglašenja nezavisnosti u februaru 2008. godine.

"Informisao sam generalnog sekretara da se na jesen okončava proces nadgledane nezavisnosti Kosova i da će biti usvojene ustavne promene, što je od izuzetnog značaja za dalji razvoij Kosova", rekao je on.

Kosovo se, prema njemu, zauzima za dobrosusedske odnose sa svim zemljama, uključujući Srbiju, a takvi odnosi su prioritet vlade koju predvodi.

"Vlada Kosova će se angažovati na konkretnim projektima i aktivnostima na severu zemlje i približavanju građana tog dela institucijama Kosova", rekao je Tači o severu Kosova naseljenom Srbima koji ne priznaju prištinske institucije.

Kosovski premijer je rekao da se Kosovo zalaže za nastavak dijaloga sa Srbijom, ali da se prethodno moraju ostvariti sporazumi koji su potpisani u Briselu.

Ban Ki Mun je, nakon sastanka sa Tačijem i predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, izjavio da UNMIK i dalje igra važnu ulogu na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244, i istakao da od kosovskih vlasti očekuje normalizaciju odnosa sa Beogradom.

Generalni sekretar UN je u Prištinu doputovao nakon posete Beogradu, gde je juče razgovarao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i liderom DS Borisom Tadićem.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.