Tači: Autonomija za sever- samo san

Izvor: B92, 03.Nov.2012, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Autonomija za sever- samo san

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je suštinska autonomija za sever Kosova "stari san Srbije koji se nikada neće ostvariti".

"To je bio stari san Srbije. To je san koji se nikada neće ostvariti. Takav su odgovor dobili iz demokratskog sveta. Takva ideja koja je predstavljena u srpskim medijima, neće se moća ostvariti na nezavisnom i suverenom Kosovu koje ima izuzetno veliku podršku SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i EU", kazao je Tači tokom posete gradilištu autoputa Vrbnica - Merdare.

Tači je rekao i da će se politički razgovori sa Srbijom o normalizaciji odnosa okončati međusobnim priznanjem.

Tači je kazao da će u razgovore biti uključena i kosovska opozicija.

A da sve nije samo san Srbije pokazuje skup bratimljenja gradova i opština u Leposaviću na koji su došli predsednici opšina iz centralne Srbije.

Pomoćnik direktora Kanecelarije za Kosovo i Metohiju Mirko Krlić izjavio je da ta akcija pokazuje i da se Srbija nije odrekla svoje pokrajine.

Predstavnici opština na Kosovu da poručuju da im je to podstrek.

"Prozivaju nas da smo patriotski pljačkaši. Naša borba zajedno sa vama će biti mnogo jača, biće mnogo beskrupuloznija i sa mnogo više elana ćemo ući u ovakvu borbu za očuvanje nečega što se zove što se zove teritorija", rekao je predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić.

A zamenik premijera Kosova i ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović pozvao je danas u Prištini sve raseljene da se vrate na Kosovo. On je rekao da očekuje da nastavak pregovora premijera Kosova i Srbije omogući formiranje opštine Severna Mitrovica.

Međutim povratak Srba je težak, čak i jednom godišnje, na zadušnice.

Ovakvih problema nije bilo na severu Kosova, a premijer Dačić je na državnoj televiziji naglasio da i međunarodna zajednica danas zna da sever nije što i ostatak Kosova. Premijer tvrdi da Srbija ima predlog za konačno rešenje, ali da je pre toga potrebno lokalnom stanovništvu olakšati život. Sledeća runda razgovora između Beograda i Prištine najavljena je za 7. novembar u Briselu.

"Dijalog usloviti izvinjenjem Srbije"

Ženske nevladine organizacije sa Kosova "Mreža žena" i "Pozivi majki" danas su uz podršku Pokreta Samoopredeljenje u Prištini organizovali protest protiv dijaloga sa Beogradom koji bi, kako kažu, trebalo usloviti pronalaženjem nestalih i izvinjenjem Srbije.

One smatraju da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo usloviti traženjem "izvinjenja od strane Srbije za sve zločine koji su izvršeni na Kosovu, povratak nestalih, pravdu za ubistva i silovanja tokom rata kao i nadoknadom za materijalnu i moralnu štetu koja je naneta tokom rata na Kosovu 1998-99 godine".

"Pre nego sto se pregovara sa Srbijom mi tražimo identifkaciju i povratak svih nestalih osoba. Tražimo da Srbija javno zatraži izvinjenje za nasilje nad ljudskim pravima na Kosovu tokom devedesetih godina, uključujući i silovanja tokom rata", kazala je Igbale Rogova iz Mreže žena.

Ona je zatražila i nadoknadu za bankarske štedne uloge, za imovinu koja je ukradena i uništena od srpske države i zahtevaju od rukovodstva Kosova i međunarodnih posrednika da se angažuju za ostvarivanje prava u zaštiti ljudskih prava i nasilja koje je vršeno prama građanima Kosova.

Nusrete Kumnova, iz organizacije Pozivi majki, rekla je da se još uvek ne zna za sudbinu 1.770 osoba koja se smatraju nestalima.

Policija Kosova je obezbeđivala protest na kojem se, prema njihovim procenama, okupilo oko hiljadu ljudi. Posle sata, protest je mirno završen.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Autonomija za sever - samo san Srbije"

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2012

Suštinska autonomija za sever Kosova je stari san Srbije koji se nikada niće ostvariti, izjavio je premijer samoproklamovanog Kosova Hašim Tači..."Suštinska autonomija za sever Kosova je stari san Srbije koji se nikada niće ostvariti"  .."To je bio stari san Srbije. To je san koji se nikada neće...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.