Solana: Kosovo da ispuni uslove

Izvor: B92, 14.Jul.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Kosovo da ispuni uslove

Priština, Skoplje -- Na institucijama zemalja je da ispune uslove kako bi postali deo procesa liberalizacije viza, poručio je u kosovskim vlastima Havijer Solana.

Tokom posete Prištini, visoki predstavnik EU Havijer Solana sastao se sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom i premijeriom Hašimom Tačijem i tom prilikom je rekao da "Kosovo, Albanija i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bosna i Hercegovina treba da ispune standarde za proces liberalizacije viza", što podrazumeva kontrolu državnih granica, pasoše sa evropskim standardima i druga pitanja vezana za granične prelaze.

"Proces (liberalizacije viza) će se nastaviti i mi želimo da što brže i druge zemlje ispune kriterijuma i da proces ide napred", rekao je Solana.

Liberalizacija viza nije političko već pre svega tehničko pitanje i to će zavisiti od svake zemlje posebno, koliko su spremne i sposobne da ispune predviđene kriterijume, rekao je on.

On je poručio kosovskim liderima da Euleks nije taj koji će kontrolisati granice ili izdavati pasoše sa evropskim standardima, već da je to posao vlade Kosova.

Predsednik Kosova Fatmirt Sejdiu je rekao da je "veoma siguran u evropsku perspektivu Kosova i da je ubeđen da Kosovo neće ostati van evroatlanskih procesa".

On je istakao da je na unutrašnjem planu najznačajnije pitanje prava i slobode manjinskih zajednica.

Zajedno sa spercijalnim predstavnikom EU na Kosovu Piterom Fejtom i šefom misije Euleksa Iv de Kermabonom, Solana je posetio sedište misije EU i govorio predstavnicima te misije.

Solana: Dobre vesti za Makedoniju

Solana je prethodno najavio u Skoplju da Makedonija sutra iz Brisela može da očekuje predlog za ukidanje viznog režima.

"Nosim dobru vest za vašu zemlju i vas u vezi sa usvajanjem vizne liberalizacije", izjavio je Solana na konferenciji za novinare sa premijerom Nikolom Gruevskim. Liberalizacija viznog režima sa zemljama EU za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju trebalo bi da stupi na snagu od 1. januara 2010.

U okviru posete Makedoniji Solana se sastao i sa makedonskim predsednikom Brankom Crvenkovskim.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

O Srbiji sve najlepše na kraju mandata

Izvor: Glas javnosti, 14.Jul.2009

BEOGRAD - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana razgovarao je juče sa najvišim zvaničnicima Srbije. Solana, čiji mandat uskoro ističe, došao je u Beograd, kako sam kaže, da bi Srbima preneo dobru vest. Doduše, ta vest je već mesecima najavljivana iz Brisela i...

Nastavak na Glas javnosti...

Bliži Evropi nego ikada

Izvor: S media, 14.Jul.2009

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio da je Srbija bliža Evropi nego ikada i naglasio da je vizna liberalizacija nešto što je Beograd dugo tražio od EU, zbog čega sada, kada je odluka o tome blizu, od dobre vesti ne bi trebalo praviti negativnu...

Nastavak na S media...

Solana u Skoplju

Izvor: S media, 14.Jul.2009

Srpski reprezentativci i stručni štab na čelu sa Radomirom Antićem, sleteli su na beogradski aerodrom. Fudbalere su na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali mnogobrojni novinari i dvadesetak mladjih navijača koji su mahali srpskim zastavama i razvili transparent na kojem je pisalo "Vi ste za nas pobednici"....

Nastavak na S media...

Predložena liberalizacija za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju

Izvor: Capital.ba, 14.Jul.2009

STRAZBUR,  Kolegijum Evropske komisije donio je danas u Strazburu jednoglasnu odluku da se Savjetu Evropske unije u dalju proceduru uputi zvanični prijedlog o liberalizaciji šengenskog viznog režima za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore . Ovu odluku će sutra u 11 časova u Briselu zvanično...

Nastavak na Capital.ba...

Solana: Kosovo još uvek nije ispunilo uslove za liberalizaciju viza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2009

PRIŠTINA - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je danas u Prištini da Kosovo još uvek nije ispunilo tehničke uslove za liberalizaciju viznog režima za zemlje EU...Tokom posete Kosovu Solana se sastao sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom i premijerom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.