Sejdiu: Banov predlog prihvatljiv

Izvor: B92, 13.Jun.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sejdiu: Banov predlog prihvatljiv

Priština -- Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da je predlog Ki Mun Bana o reorganizaciji Unmika prihvatljiv za kosovske institucije, uz određene primedbe.

Posle sastanka najviših predstavnika Kosova - predsednika Sejdijua, premijera Hašima Tačija i predsednika parlamenta Jakupa Krasnićija - koji je trajao više od dva sata, Sejdiju je rekao da su svestrano razmotrili predlog i ocenili da on ne dovodi u pitanje nezavisnost Kosova.

"Ocenili smo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predlog ne dovodi u pitanje nezavisnost Kosova", rekao je kosovski predsednik.

Usvojen zakon o osnivanju BSK-a

Skupština Kosova usvojila je u petak više zakona kojima se zaokružuje zakonodavna delatnost predviđena predlogom međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, među kojima i Zakon o raspuštanju Kosovskog zaštitnog korpusa i Zakon o osnivanju Bezbednosnih snaga Kosova.

Transformacija KZK u BSK, koje će imati oko 2.500 pripadnika, prema Ahtisarijevom planu, treba da bude završena za 16 meseci.

Kriterijumi za prijem u novu formaciju biće broj godina, zdravstveno stanje, kvalifikacija, fizička i psihička spremnost pripadnika.

Oni koji ne ispunjavaju ove kriterijume neće ući u sastav BSK, pa se zbog toga predviđa usvajanje posebnog zakona o prevremenom penzionisanju aktivnih pripadnika KZK.

O prijemu u BSK će odlučivati međunarodni faktori, koji imaju zadatak da je obučavaju. Taj će posao biti poveren Kforu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.