Priština, pet godina posle

Izvor: Vostok.rs, 15.Feb.2013, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština, pet godina posle

15.02.2013. -

Godine 2008, 17. februara, Priština je jednostrano proglasila nezavisnost južne srpske pokrajine, Kosova i Metohije, a pet godina kasnije - predstojećeg vikenda - ta godišnjica biće obeležena nizom manifestacija, od defilea pripadnika bezbednosnih snaga do koncerta i bokserskog turnira.

U petak, 15. februara, pod pokroviteljstvom Hašima Tačija obeležavanje će početi svečanom akademijom povodom te godišnjice i 40. godišnjice Univerziteta u Prištini. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Odbor za obeležavanje pete godišnjice proglašenja nezavisnosti najavio je da će dan kasnije, 16. februara, Atifete Jahjaga organizovati prijem, posle kojeg će koncert održati filharmonija Kosova.

U nedelju, 17. februara, od jutra će početi obilazak grobalja - od onih na kojima su sahranjeni bivši pripadnici terorističke OVK, do posete grobu Ibrahima Rugove. Tačno u podne, najavljen je defile pripadnika bezbednosnih snaga i policije u centru Prištine, a za 15 sati i svečana sednica parlamenta. Takođe, biće održan i bokserski "Turnir nezavisnosti", na kojem će - osim lokalnih - učestvovati i bokseri iz Albanije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine.

Privremena Skupština Kosova usvojila je Deklaraciju o nezavisnosti pokrajine Kosovo i Metohija, okupirane od strane NATO zemalja 1999. Deklaracijom je Kosovo proglašeno "nezavisnom i suverenom državom", "formiranom na osnovu plana Martija Ahtisarija". Sednici nije prisustvovao niko od deset poslanika Srba, niti poslanik Goranac.

Proglašenje je usledilo uprkos najoštrijem protivljenju državnog vrha Srbije i nasuprot važećoj rezoluciji Ujedinjenih nacija 1244, kao i odredbama međunarodnog prava.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo obeležavanje petogodišnjice nezavisnosti Kosova

Izvor: SandzakInfo.net, 15.Feb.2013

    Svečanom akademijom povodom 43. godišnjice Univerziteta u Prištini, danas je počelo obeležavanje petogodišnjice nezavisnosti Kosova. Na toj ceremoniji premijer Kosova Hašim Thaç i je kazao da su godišnjica osnivanja Univerziteta i godišnjica proglasenja nezavisnosti Kosova, dva važna...

Nastavak na SandzakInfo.net...

Godišnjica napada na autobus kod Podujeva: 12 Srba ubijeno, osumnjičeni za zločin oslobođen

Izvor: S media, 16.Feb.2013, 10:04

Danas se navršava 12 godina od napada na autobus "Niš ekspresa" u selu Livadice, kod Podujeva, kada je poginulo 12 i povredjeno 43 raseljenih Srba koji su išli na Zadušnice u Gračanicu...Euleksove sudije su, ubrzo po dolasku na Kosovo, oslobodile Fljorima Ejupija, jedinog optuženog i osudjenog...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.