Priština osuđuje Vučićevu izjavu o Račku

Izvor: RTS, 06.Dec.2019, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština osuđuje Vučićevu izjavu o Račku

Političari u Prištini reagovali su oštro na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je zastrašujuće to što je bivši kosovski ministar administracije i lokalne samouprave Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora, jer je za zločin u Račku 1999. rekao da je izmišljen.
Predsednik privremenih institucija u Prištini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hašim Tači je na svom Tviter nalogu napisao da zvaničnici iz Srbije "negiraju jedan od najgorih zločina nad civilima koji se dogodio u Evropi", a koji je, kako tvrdi, potvrdio Haški tribunal.
Tači navodi i da se Srbija mora odreći, kako tvrdi, "genocidne" politike, jer se, prema njegovim rečima, pomirenje i pravda ne mogu graditi na osnovu negiranja zločina.
Predsednik Srbije Aeksandar Vučić nazvao je zastrašujućim to što je Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zato što je za zločin u Račku rekao je da je izmišljen, i poručio da i on sam ponavlja da je to fabrikovani zločin i upitao da li će zbog toga sve da nas osude. 
Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj napisao je na Tviteru da je "masakr u Račku 1999. godine zaprepastio svet".
On smatra da Vučićevo negiranje pokazuje da Srbija, kako kaže, "čuva Miloševićev genocidni mentalitet".
Haradinaj je dodao i da je "šokantno", kako kaže, da takozvani "predvodnik ka EU" gaji etničku mržnju i "minimizira šanse za mir i pomirenje u regionu".
Ministar spoljnih poslova u odlazećoj vladi u Prištini Bedžet Pacoli je takođe na Tviteru napisao da osuđuje politiku negiranja ratnih zločina od strane Srbije i predsednika Vučića.
"Ovo je protiv žrtava i protiv pomirenja", napisao je Pacoli.
Diplomatska predstavnica Prištine u SAD Vljora Čitaku je napisala da su "izjave koje negiraju zločin sramota za Srbiju", a izjavu Vučića nazvala "ludilom".
"Račak je bila tragedija, koja se razotkrila svetu pravu okrutnost srpskog režima na Kosovu", tvrdi Čitaku u objavi na svom Tviter nalogu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.