Preuzimanje prelaza (ne)izvesno

Izvor: RTS, 13.Sep.2011, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preuzimanje prelaza (ne)izvesno

Sprovođenje plana za funkcionisanje kosovskih carina na prelazima Brnjak i Jarinje moglo bi da bude odloženo zbog visokog stepena rizika i neslaganja Beograda, navode prištinski mediji. Kontrolu na prelazima, prema planu, neće obavljati kosovski carinici, već Euleks.

Predstavnici kosovskih vlasti poslednjih nekoliko dana vrlo su odlučno tvrdili da će 16. septembra rasporediti carinike na administrativne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prelaze Brnjak i Jarinje. Međutim, prištinski mediji danas objavljuju različite varijante sprovođenja plana koji je vlada Hašima Tačija sačinila u saradnji sa Euleksom. Dok Zeri piše da bi sprovođenje plana moglo da bude odloženo, Koha ditore navodi da će kosovski carinici na prelazima biti samo formalno, dok će posao carinjenja i pregleda obavljati predstavnici Euleksa.

Zeri danas objavljuje tekst u kojem navodi da bi sprovođenje plana za funkcionisanje kosovskih carina na prelazima 1 i 31 moglo da bude odloženo zbog visokog stepena rizika, ali i mogućih reakcija Beograda.

Iako je najavljeno da je plan u završnoj fazi i da će kosovske vlasti zajedno sa Kforom i Euleksom početi sa postepenim i delimičnim otvaranjem prelaza kod Jarinja i Brnjaka, i stavljanjem u funkciju kosovske carine, "plan se ni malo ne sviđa Beogradu".

Bez obzira na to što je, navodi list, Beograd prihvatio carinske pečate Kosova, sada je uputio signale strancima, a preko njih i vladinim institucijama u Prištini da Sporazum o pečatima ne podrazumeva uspostavljanje carina na severu.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi kaže da je plan o raspoređivanju carinika i policije sačinjen na osnovu Sporazuma Prištine i Beograda o priznavanju carinskih pečata.

Plan je, kako ističe Redžepi, "u završnoj fazi", a u primeni će učestvovati lokalne vlasti, pripadnici Euleksa i Kfora.

Sva roba koja podleže plaćanju akciza, prema ovom planu biće preusmerena na prelaz kod Merdara, što znači da preko prelaza Brnjak i Jarinje neće prolaziti nafta, naftni derivati, cigarete.

Polazeći od suprotnih stavova Prištine i Beograda u vezi sa carinama, međunarodni izvori, prema pisanju Zerija, međutim, ne isključuju mogućnost odlaganja primene tog plana.

Beograd je poslao samo poruke o mirnim protestima, ali treba imati na umu i činjenicu da na severu vrlo lako može doći do eskalacije situacije, "s obzirom na to da tamo postoje oružane grupe, koje najviše pogađa funkcionisanje granica", navodi izvor lista.

List prenosi da kosovska vlada treba da zna da nijedan plan na severu ne može primeniti bez pomoći međunarodnih institucija na Kosovu, jer se 25. jula pokazalo da je kosovska policija slabo naoružana u slučaju otpora od strane Srba na severu.

"Jedno je sigurno, Kfor ne može zauvek da prevozi carinike na prelazima na severu Kosova i zbog toga je potrebno političko rešenje dveju strana, kako bi pripadnici policije i carine sami išli na ove prelaze", rekao je izvor lista.  

Kontrola u rukama Euleksa

Na drugoj strani, Koha ditore piše o detaljima plana, čija je primena najavljena za 16. septembar.

Euleks će 16. septembra na prelazima Jarinje i Brnjak postaviti svoje policajce i carinike, a njihovi rukovodioci će biti predstavnici institucija Kosova, navodi list.

O ostvarivanju sporazuma brinuće Kfor i Euleks, ali kontrolu na prelazima na severu Kosova neće obavljati kosovski carinici.

Prema pisanju lista, u dogovoru su učestvovale i kancelarija EU na Kosovu, kao i ambasade zemalja velike petorke (SAD, Engleska, Nemačka, Francuska i Italija).

Očekuje se da sporazum bude danas ozvaničen na sastanku kosovskog premijera Hašima Tačija sa šefom Euleksa, komandantom Kfora i drugim međunarodnim zvaničnicima, navodi prištinski dnevnik.

Prema izvorima tog lista, carinska kontrola će biti uspostavljena na prelazu 31 - Brnjak, dok će se prelaz Jarinje koristiti samo za saobraćaj i na njemu će biti samo pripadnici policije, dok se ne stvore uslovi za početak carinske kontrole.

Euleks je o planovima delovanja posle 16. septembra obavestio Vladu Srbije sa čime se zvanični Beograd nije složio i istakao da ne može da preuzme odgovornost za ponašanje lokalnih Srba, koji su protiv proširenja "takozvane države Kosovo na sever".
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Euleks kontroliše, a KPS nadgleda prelaze

Izvor: Vesti-online.com, 13.Sep.2011

Euleks će 16. septembra na prelazima Jarinje i Brnjak postaviti svoje policajce i carinike, a njihovi rukovodioci biće predstavnici institucija Kosova, piše danas prištinski dnevnik "Koha ditore"...O ostvarivanju sporazuma brinuće Kfor i Euleks, ali kontrolu na prelazima na severu Kosova neće obavljati...

Nastavak na Vesti-online.com...

Moguće odlaganje plana za sever Kosova

Izvor: Večernje novosti, 13.Sep.2011

Sprovođenje plana za funkcionisanje kosovskih carina na prelazima 1 i 31 moglo bi da bude odloženo zbog visokog stepena rizika ali i reakcija koju Beograd najavljuje

Nastavak na Večernje novosti...

Tači: Preuzećemo Jarinje i Brnjak 16. septembra

Izvor: S media, 13.Sep.2011

Premijer Kosova Hašim Tači: Implementaciju sporazuma ćemo sprovesti s međunarodnim faktorom, a ne sa Srbijom. ..Kosovski premijer Hašim Tači potvrdio je danas da će 16. septembra kosovski policajci i carinici, uz Euleks i Kfor, preuzeti administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i rekao da će...

Nastavak na S media...

Šta sadrži sporazum o pečatima

Izvor: B92, 14.Sep.2011, 12:35

Priština -- List "Koha ditore" objavio delove sporazuma o carinskim pečatima, po kojem kosovski carinici na severu Kosova neće imati izvršnu, već samo posmatračku ulogu..."Stacioniranje carinika na graničnim prelazima na severu Kosova će biti dovedeno u pitanje ukoliko Priština i Beograd ne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.