Pretres kosovskog ministarstva

Izvor: B92, Beta, 28.Apr.2010, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretres kosovskog ministarstva

Priština -- Euleks policija pretresla je kancelarije i stan kosovskog ministra Fatmira Ljimaja, bliskog saradnika Hašima Tačija.

Prištinski mediji prenose da je akcija izvedena zbog sumnji u koprupciju i mito u Ministarstvu za infrastrukturu i telekomunikacije kojim rukovodi Ljimaj. Šef Euleksa Iv de Kermabon tokom večeri razgovarao je sa zvaničnicima Kosova u vezi s akcijom Euleksa. Ljimaj je široj javnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poznat i kao jedan od vođa Oslobodilačke vojske Kosova koji je pred Haškim trubunalom oslobođen svih optužbi

Akcija Euleksa je izazvala veliku buru u kosovskoj vladi. Glavni akter ministar Fatmir Ljimaj je u kratkom obrachanju mnogobrojnim novinarima ispred zgrade Vlade Kosova rekao da će nastaviti da radi na započetim projektima i da stoji na raspolaganju istražnim organima kako bi im olakšao posao.

Istražioci Euleksa su uz podršku policije, iz prostorija Ministarstva za saobraćaj i telekomunikacije u Prištini a zbog sumnje za korupciju i mito, odneli zatečenu dokumentaciju.

U akciji je pretreseno i nekoliko drugih objekata u Prištini i iz njih je odneta dokumentacija. U pitanju su, kako ovdašnji mediji javljaju, firme koje su izvodile poslove koje je pokretalo Ministarstvo.

Zbog akcije Euleksa u sedištu vlade Kosova je održan višečasovni sastanak kosovskog premijera Hašima Taccija, šefa Euleks-a Iv de Kermabona i ambasadora pet uticajnih zapadnih zemalja. Tom sastanku je prisustvovao i Ljimaj.

Euleks je potvrdio akciju pretresa više lokacija, ali bez drugih detalja.

Uticajni mediji na Kosovu su ranije pisali da su obaveštajne službe zapadnih zemalja dostavile kosovskom premijeru Hašimu Tačiju dosije jednog od ministara iz njegove stranke. Dosije tog ministra tereti za proneveru najmanje deset miliona evra.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.