Postignut dogovor o kosovskoj vladi

Izvor: B92, 19.Feb.2011, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor o kosovskoj vladi

Priština -- Lideri Demokratske partije Kosova i Alijanse za novo Kosovo Hašim Tači i Bedžet Pacoli potpisali sporazum o novoj kosovskoj vladi. SLS dobio tri ministarstva.

Nakon potpisivanja, Tači i Pacoli su saopštili da će raditi kao tim na osnovu zajedničkog programa obeju stranaka.

Pre potpisivanja sporazuma vladajuće koalicije, Tači i Pacoli su razgovarali u četiri oka u Pacolijevoj kući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u selu Ajvalija nadomak Prištine.

Na tom sastanku su, kako se navodi, prevaziđene sve razlike u vezi s raspodelom ministarskih mesta. Tako će ANK imati tri ministarstva.

Osim mesta predsednika Kosova, na koje treba da bude kandidovan Bedžet Pacoli, ANK će na upravljanje dobiti Ministarstvo za Kosovske bezbednosne snage, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo trgovine i industrije.

ANK će imati i mesto potpredsednika vlade, a to će biti Muhamed Mustafa, odgovoran za ekonomske poslove. Na čelu Ministarstva za bezbednosne snage biće Agim Čeku, ministar zdravlja Ferid Agani, a Mimoza Kusari-Lilja će voditi Ministarstvo trgovine i industrije.

Nakon potpisivanja sporazuma sa Pacolijem, Tači je potpisao sporazum i sa predsednikom Samostalne liberalne stranke Slobodanom Petrovićem.

Petrović će u novoj vladi biti potpredsednik, a SLS će na rukovođenje dobiti tri ministarstva - Ministarstvo za lokalnu samoupravu, Ministarstvo za povratak i Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Tači je potom potpisao koalicioni sporazum s predstavnicima manjinskih zajednica - Turcima, Aškalijama, Egipćanima, kojima će biti dato upravljanje Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja.

Sporazum sa listom "Ibrahim Rugova", koja će u skupštini imati jednog poslanika, Tači će potpisati u nedelju, čime će zaključiti koalicioni sporazum za formiranje nove vlade.

Kako prenosi prištinski dnevnik "Koha ditore", izvori iz DPK su rekli da "se Tači ne plaši glasanja za novi sastav vlade u Skupštini, već glasanja za predloženog kandidata za predsednika Kosova".

"On je dobio signale od određenih poslanika unutar njegove partije da neće glasati za Bedžeta Pacolija za predsednika Kosova", rekli su izvori lista "Koha ditore".

Predsedništvo Skupštine Kosova zakazalo je za ponedeljak konstituisanje parlamenta, ali na dnevnom redu te sednice nisu izbor predsednika Kosova, ni kosovske vlade.

"Koha ditore" prenosi i ocene nekih evropskih diplomata iz Brisela koji su rekli da sa ovakvim sastavom "na Kosovu neće biti stabilne vlade i da za nju neće biti lako da sprovodi na terenu eventualne rezultate dijaloga s Beogradom".

Prva zvanična reagovanja iz Brisela se očekuju tek posle zvaničnog formiranja novih institucija Kosova, dodaje se u tekstu lista "Koha ditore".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.