Počeli trilateralni razgovori, sporna tema razgovora

Izvor: Blic, 08.Sep.2013, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli trilateralni razgovori, sporna tema razgovora

U kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton večeras su, nešto posle 20 sati, počeli trilateralni razgovori Beograda i Prištine, a večerašnja runda protiče u znaku protivrečnih izjava kosovskog premijera Hašima Tačija i portparolke visoke predstavnice Maje Kocijančič o tome šta je tema razgovora.

Dok je Kocijančič popodne rekla novinarima da će centralna tema ove runde dijaloga biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pripreme za lokalne izbore na Kosovu, koji su zakazani za 3. novembar, Tači je neposredno nakon toga izjavio da o tome večeras uopšte neće biti reči.

- O svemu što se tiče izbora odlučivaće se u Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini, a ne u Briselu - rekao je Tači.

Članovi beogradskog pregovaračkog tima nisu se uoči početka dijaloga obraćali javnosti. Glavni nerešen problem u vezi sa izborima je naziv jedinstvene srpske liste "Građanska inicijativa Srbija", koji prištinska strana ne želi da prihvati.

Kada je reč o ostalim otvorenim pitanjima - struji i telekomunikacijama - Tači je izjavio da večeras očekuje napredak.

- Sa naše strane i sa strane EU je sve dogovoreno, tako da je na Srbiji ostalo da ispuni svoje obaveze - rekao je Tači.

Današnja, 16.runda dijaloga Beograda i Prištine počela je nešto posle 17 sati bilateranim susretom Dačića i Vučića sa Ešton, a nastavljena je zajedničkom radnom večerom, za koju se očekuje da će trajati do kasno u noć.

Funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman rekao je ranije da u Briselu očekuju da će biti postignuti dogovori o većini spornih pitanja, s obzirom na to da će se beogradskom timu, koji predvodi predsednik vlade Ivica Dačić, danas pridružiti i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.

Kako je Tanjugu neslužbeno rečeno u sedištu EU, povećana očekivanja od današnje runde zasnivaju se i na činjenici da će već sredinom oktobra Evropska komisija podneti redovan izveštaj o napretku Srbije u evropskim integracijama, a kašnjenje u primeni plana bi se verovatno negativno odrazilo na ukupnu ocenu.

Otvorena su i pitanja vezana za snabdevanje severa Kosova električnom energijom, kao i mobilnih operatera u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

Prema planu primene briselskog sporazuma koji je usaglašen u maju, ova pitanja je trebalo da budu rešena još u junu, ali dogovor dosad nije postignut i pored izvesnog približavanja stavova u prethodnih nekoliko rundi. Dosledna primena briselskog sporazuma jedan je od ključnih uslova da Srbija najkasnije do januara otvori pregovore o pridruživanju sa EU.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BRISEL: Tači promenio ploču i pregovarao o izborima na KiM

Izvor: Kurir, 08.Sep.2013

Portparolka Eštonove, Maja Kocijančič je rekla novinarima da će centralna tema ove runde dijaloga biti prireme za lokalne izbore na Kosovu, dok je Tači neposredno nakon toga izjavio da o tome uopšte neće biti reči..BRISEL - Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je večeras u Briselu da je postignut...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.