Nezadovoljni smo, ali pregovaraćemo

Izvor: B92, 20.Okt.2012, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezadovoljni smo, ali pregovaraćemo

Kraljevo -- Srbija nije zadovoljna time što Hašim Tači pregovara u ime Prištine, ali neće dozvoliti da to bude razlog da pregovora ne bude, kaže Aleksandar Vulin.

"Ako me pitate za izbor pregovarača sa strane privremenih institucija Prištine, to je nešto na šta ne možemo da utičemo. Ako me pitate da li smo zadovoljni izborom - nismo, ali nećemo dozvoliti da to bude razlog da pregovora ne bude", rekao je Vulin.

Vulin je naglasio da je Srbija i sada, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u proteklim mesecima pokazala da je ozbiljna država, koja hoće da pregovara da bi se došlo do trajnog, održivog i pravednog rešenja.

Direktor Kancelarije za Kosovo naglasio je da je Srbija aktivna i da je pokrenula prvi potez, kao i da pred međunarodnu zajednicu izlazi sa jasnom idejom šta hoće.

"Hoćemo da učestvujemo u političkom dijalogu. Predložili smo politički dijalog i on mora da se završi pravednim rešenjem", poručio je Vulin.

On je rekao da će Srbija u dijalogu sa Prištinom insistirati na povratku raseljenih Srba sa Kosova i Metohije, kao i vraćanju njihove otete i uzurpirane imovine, a od međunarodne zajednice očekuje da garantuje bezbednost za povratnike.

"Pored statusa za Srbiju je najvažniji povratak raseljenih, pravna, imovinska i materijalna sigurnost, sloboda kretanja i pravda za sve ubijene, nestale i kidnapovane Srbe. Ne može biti razgovara o električnoj energiji, telekomunikacijama, a da ne pomenemo sudbine naših pobijenih i nestalih", rekao je Vulin novinarima nakon obilaska porodice Mirka Komatine u Kraljevu, koga je komšija Albanac ubio pre godinu dana dok je obilazio svoju njivu u selu Dobruša na Kosovu i Metohiji.

Vulin je rekao da je država Srbija dužna da se postara za porodice nevinih žrtava kao što je Komatina, ali i da je vreme da međunarodna zajednica obezbedi imovinsku, pravnu, materijalnu sigurnost svakome, pa i Srbima, kao i mogućnost povratka za sve, pa i raseljene Srbe.

"Srbija je ispunila i ispunjava sve obaveze koje je preuzela od međunarodne zajednice, vreme je da međunarodna zajednica počne da ispunjava svoje obaveze. Ona je dužna da obezbedi povratak svih raseljenih. Mi ćemo učiniti sve što je do nas, ali bez međunarodne zajednice to neće biti moguće", objasnio je Vulin.

Prema njegovim rečima, ako međunarodna zajednica nije u stanju da omoguhi svakome da se vrati na svoje parče zemlje i da nastavi da živi, treba da kaže šta je razlog da se 300.000 raseljenih Srba nikada nije vratilo na svoje imanje i da kaže zašto kada se vrate budu "opljačkani, pretuceni, a ponekad i ubijani" .

Na pitanje da li postoje instrumenti da Srbija pomogne raseljenim Srbima, Vulin je odgovorio da postoje instrumenti i pravne pomoći i materijalne, ali da je suštinsko to da međunarodna zajednica može da garantuje bezbednost.

Na pitanje da li je tokom obilaska Kosova i Metohije uočio razlike među stavovima Srba koji tamo žive, Vulin je rekao da postoje razlike, koje su pre svega posledica načina i težine života, jer nije isto živeti u Velikoj Hoči okružen bodljikavom žicom i u Kosovskoj Mitrovici, gde se oseća veća sloboda, ali da svi Srbi, ma gde da žive na Kosovu, slažu se da neće da budu deo države Kosovo.

"Svi hoće da žive u svojoj državi, da govore svoj jezik i da im u ličnoj karti piše nacionalnost, a ne Kosovar. U jednom se svi slažu - vole svoju Srbiju i neće je napustiti", rekao je Vulin.

Pre godinu dana Mirko Komatina je ubijen kada je na njega i još dvojicu Srba pucao komšija Albanac kada su otišli da obiđu svoju njivu, koju je uzurpirao lokalni meštanin Albanacu selu Dobruša u opštini Istok.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.