Nema pravde bez suđenja Tačiju

Izvor: Vesti-online.com, 01.Mar.2016, 06:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema pravde bez suđenja Tačiju

Dok prištinski mediji javljaju da će se prve optužnice pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK podići u septembru, Srbe zanima da li će se na njima naći svi oni u koje porodice ubijenih i kidnapovanih već 16 godina upiru prstom. Jedan od njih je novoizabrani predsednik Kosova Hašim Tači, koga je izvestilac Saveta Evrope Dik Marti istražujući navode o trgovini organima stavio na vrh piramide organizovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kriminala OVK.

- Porodicama kosmetskih stradalnika ne ostaje ništa drugo nego da veruju, bez obzira na to što su bezbroj puta bili prevareni, da će biti pravde i za srpske žrtve, i da će se to dogoditi u septembru kada se konačno otvore optužnice - kaže za "Vesti" Gordana Đikanović iz Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.

Ne ulazeći u političke razloge ili motive, ona ukazuje na činjenicu da međunarodna zajednica nije reagovala na izbor Tačija za predsednika, što podstiče sumnju.

- Sumnjamo da će zadovoljenja pravde biti, jer je upravo Dik Marti zloglasnog komandanta Zmiju označio kao osobu koja je učestvovala ili imala udela u trgovini organima. I kako će se on ponašati u svemu tome? Da li neko zaista očekuje da on bude kooperativan sa Specijalnim sudom? Ne verujemo da će Tači, koji je označen da je davao naredbe i za ubistva Srba, ali i pojedinih Albanaca, gurati priču o suočavanju sa istinom i prošlošću OVK - zaključuje Đikanovićeva.

Sudska praksa međunarodnih krivičnih tribunala dokazuje da su podizane optužnice i protiv osoba na funkciji predsednika za najteža krivična dela, kao u slučaju Tribunala u Hagu za bivšu Jugoslaviju i Ruandu. Ukoliko bi se odustalo od optužnice protiv Tačija, to bi bio ozbiljan presedan. Međutim, moguće je da mu novostečena funkcija daje šansu za politički manevar, pregovore i dogovore, naročito ako bi se procenilo da je on faktor stabilnosti u uzavreloj situaciji u Prištini.

* Tači: Ako nas ne primite u EU, doći će Rusija na Balkan!

* Da li je Tači konačno dolijao: Nigerijski lekar nudi dokaze o trgovini organima

* Ubica Srba "proteruje" diplomatu

* Da li je Tači dao Srbima reč ili besu?
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.