Na protestu u Prištini privedeno 60 osoba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2012, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na protestu u Prištini privedeno 60 osoba

PRIŠTINA -

Pokret Samoopredeljenje danas je u Prištini, povodom razgovora Hašima Tačija sa Ivicom Dačićem u Briselu, održao višečasovi protest, tokom koga je došlo do sukoba policije i demonstranata, a više osoba lakše je povređeno i uhapšeno.

Samoopredeljenje je oko 18 sati proglasio završenim protest, koji je počeo jutros u osam sati, a nove demonstracije će, prema rečima lidera pokreta Aljbina Kurtija, biti održane za dva dana.

Protest, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji je Kurti ocenio kao veliku pobedu Samoopredeljenja, počeo je još jutros oko osam sati bacanjem trulog paradajza i kamenica na pripadnike Specijalnih jedinica kosovske policije, koji su od ranog jutra obezbeđivali zgradu Vlade i Skupštine.

Policija je odgovorila upotrebom suzavca i biber spreja.

U sukobu demonstranata i policije bilo je povređenih na obe strane.

U urgentni centar KBC Priština je dovezeno 10 lica, četiri učesnika protesta i šest pripadnika policije.

"Zdravstveno stanje povređenih je stabilno i oni su van životne opasnosti", izjavio je za prištinske medije Basri Ljenjani, direktor UC KBC, dodajući da će povređeni tokom dana biti otpušteni kući.

Prethodno su policija i Samoopredeljenje izašli sa različitim podacima o broju povređenih. Navodno, povređeno je 18 pripadnika policije i desetine aktivista Samoopredeljenja.

Tokom dana je bilo i više različitih informacija o broju uhapšenih, a prema najnovijim podacima policije, privedeno je 60 učesnika protesta.

Prištinski mediji su javili da je policija uhapsila, a zatim i oslobodila Kurtija i poslanike Samoopredeljenja u kosovskoj skupštini Ljiburn Aliu i Dželalj Svećla.

Policija je prethodno saopštila da "okupljanje građana nije bilo prijavljeno".

"Demonstranti su na nasilan način pokušali da uđu u zgradu, tokom čega su napali i gađali policajce bojom, raznim predmetima i kamenicama. Uprkos upozorenjima nisu prekinuli napade na službenike policije, zbog čega su oni bili prinuđeni da primene silu i iskoriste suzavac", navela je KPS.

Jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija obezbeđivale su zgrade Vlade i Skupštine, a više stotina demonstranata sedelo je na Trgu Majke Tereze ispred policijskih kordona.

Policija je bila raspoređena i po širem centru Prištine.

Građanima su deljeni leci kojima su pozivani da se pridruže protestima.

Organizatori protesta su naveli da im nije namera bila da uđu u zgrade vlasti, već da onemoguće ulaz zvaničnicima u njih i samim tim spreče njihovo funkcionisanje, jer smatraju da su pregovori sa Beogradom izdaja.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Nema pregovora sa Srbijom" i "Ujedinjenje sa Albanijom, a ne dogovor sa Srbijom".

Lider Samoopredeljenje je tokom protesta optužio Tačija da prašta zločine koje je država Srbija izvršila na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.